【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
Halo~ 咁多位巴絲,呢段時間被困屋企,不如吹下水,一齊傾下神學 之前見到個post,話傳道人淨係返兩日工,又可以收好多錢,非常之嘆。我睇到之後,一直都想澄清,所以就開咗呢個post。

我諗有唔少人都對宗教界嘅職業有啲疑惑或者想像,不如就趁呢個時間傾吓計啦,橫掂而家大家都相對得閒。

無論係神學問題,又或者對呢行嘅疑問,我都會盡量試吓解答,請出招

(利申:我year 1,功力很弱,未必條條都答得到,不過會盡力而為)

首先想澄清兩樣野:

1. 牧師咪淨係返兩日工,其他時間點樣玩都得啦?!

無論係牧師/傳道人/幹事,大部份嘅同工都會係返星期二至星期日,我哋係off 星期一嘅。

點解要返咁多日,你地唔係淨係幫手搞崇拜、祈下禱唱下歌咋咩?

非也,其實要營運一間教會,係仲有好多範疇要處理,工作層面都好廣泛。例如:個人輔導、準備團契小組嘅活動、主日學課程、青年體育活動、海報單張設計、學校事工發展、籌辦教會camp、開無盡嘅會、搞佈道會、舉辦講座等等。

兩日係絕對冇可能搞得曬。我哋嘅工作職能又有少少似老師+社工+event planning 嘅綜合體,不過就加咗信仰元素喺裏面。

2. 讀神學好容易,個個人都讀得來?

唔係咁簡單㗎,葉師父。一般如果你要修讀MDiv (神道學碩士課程),其實都係需要大學學歷資格先俾你入場,亦都要面試,遞交幾千字嘅個人志願書,又要牧師推薦信。

最後可能係會有一半人唔符合資格,俾人foul返出嚟。如果你要人課金支持你,更加要喺自己嘅教會過五關斬六將,佢先會肯俾你去。

到你入咗場,你就會發覺呢個program唔會比任何一個碩士課程容易。首先有大量嘅西方教會歷史等住你背,又要去記得嗰啲仿如外星話嘅希臘文、希伯來文。

仲未計每科要交一份平均5000字嘅論文,所以我有朋友係讀到抑鬱,甚至聽過有學生係因為太多衝擊,直接離開咗教會。

講到呢度先。到你哋問

再利申:小弟係80後,之前有打過其他工,發夢自己做過反送中聖詩團,同埋我都撐同志平權。

#光復香港
#時代革命
#五大訴求
#缺一不可
推,覺得有啲趣味嘅就俾個正評鼓勵下啦~
我都仲有好多功課要交,未必即時答到大家。但我會盡量回應,多謝你哋!
點解咁耐都無人收梁燕城皮?
你講CU學生??應該冇可能㗎喎,因為CU係有神學樓宿舍,裏面係住咗神學生 + 其他undergrad學生,所以絕對會有讀其他科嘅學生接觸到神學生。
點睇耶教咁多偽善撚 咁多離地撚?
人=天生有罪=要信呢個19神回饋?
有d問題想問樓主
1.樓主可唔可以用神學去解釋撐同志平權既理由
2.st. augustine係唔係必讀?
2.5.有咩medival, byzantine theologian好推介
3.咩叫systematic theology?
4.如果想自修 theology, 有咩書可以睇?想自己有能力慢慢愈睇愈深
5.Orthodox theology同其他流派有咩主要分别?
6.Byzantine Empire係theology係唔係有無可取代既地位同貢獻, 例如Gemistus Pletho
感謝樓主
我個人覺得係因為佢名氣太大,又係資深學者,好多老一輩嘅信徒仍然都好支持佢,好buy佢講嘅嘢,所以唔係咁容易話收皮就收皮。

唔同嘅界別都有呢啲咁嘅人。阿叻、譚詠麟咪又係照舊賺好多錢,冇人動搖到佢哋嘅地位 宗教界亦都係咁,百貨應百客,總會生存到。
我覺得係人做神 唔係神做人
點睇問親都係話聖經話聖經話...
聖經俾人改左咁多次 由幾百字改到書咁厚
點信
不過無可厚非 人係需要信仰
猶大係咪好人
我都非常之抱歉,耶教確實有好多偽善嘅信徒,咁每個人信耶穌嘅動機都唔同嘅。有啲人都係尋找下心靈安慰,但求星期日做返個好人,扮吓嘢潔淨自己心靈,之後weekday 又做返自己作威作福,都係大有人在。

不過唔係個個都係咁嘅

第二條問題有啲唔係好明,可唔可以講多少少?
死火喇原來咁快咁多問題,大家俾啲時間我
我未必咁快答到晒
姐係係耶教入面
點解人係天生有罪
而要信你地既神黎洗淨我地既罪

你覺得耶教中左幾多條?
追緊個基督徒 佢超乖 生活勁規律 又唔講粗口 又唔會發嬲 佢又係超級忠誠於佢個教會 唔煙唔酒唔bar唔club 怕相處佢會覺得我講句粗口係個怪人
即係俾面派對
等我仲期待, 你地當面有人叫佢落地獄

我記得仲有一條友叫吳宣倫, 又係得你地先會支持
點睇傳道人投身保險行業?
我個人都幾反感、好似財迷心竅咁。
而家佢講保險多過講神、賣保險基金又會講下感謝主同主經歷乜乜

希望你唔好變質
1. 每個人嘅神學觀都唔同啦,所以我講嘅嘢並唔係權威,要帶返個頭盔先。

首先要定義同性戀係咪罪先,呢個對我來講仍然係一個問號。如果有留意番酷兒神學嘅一啲論述,就會知道其實有啲經文真係可以有另一番嘅解讀,唔係咁一面倒。

拎其中一段經文討論下~

「人不可與男人苟合,像與女人一樣;這本是可憎惡的。」(利未記18:22)

「厭惡」係原文係叫 toeah,係七十士譯本裏面係有「不潔淨」嘅意思。

利未記好強調分別為聖,呢啲觀念同以色列亡國之後產生嘅復興思想運動有關。

嗰時嘅祭司好強調以色列人同外邦人要有嚴格嘅文化同宗教區隔。

所以有時理解經文,都要睇返當時嘅社會背景,先可以明白佢嘅真正含意。

點解當時祭司嚴厲抨擊同性戀,矛頭直指嘅唔係同性之間嘅愛情。

係因為男性性行為係迦南宗教嘅敬拜儀式,亦即係申命記23:17-18所禁止嘅男性廟妓職業,因為呢個正正係偶像崇拜嘅異教行為,所以被視為不潔淨。

咁你話啦,段經文究竟係叫人唔好搞基,定係譴責緊敬拜邪神呢?

再者,支持同志平權,對我來講又係另一個課題。就係無論你嘅教義係點,你都唔可以將你嘅價值觀格硬安放喺其他非信徒身上。佢哋同樣應該享有結婚嘅權利,唔應該比其他人低一等。

啱唔啱,呢個留返俾上帝去審判。但如果因為佢哋嘅性取向,佢哋嘅權利就俾人剝削,又或者俾人打壓同歧視,咁我就覺得非常唔公平,亦都有違基督教所講嘅公義。

其他問題稍後再回應。
咁又唔好咁講,你問我,我都覺得佢會落地獄。不過我呢個小薯仔又做唔到啲乜嘢咁解姐。

有老一輩嘅人支持佢,但我諗全部後生少少嘅信徒,都會覺得呢個人有問題,唔會覺得佢係權威。
猶大, 彼拉多 係上帝指使犯罪?

Well, 你如果話佢地可以唔咁揀嫁, 佢地有自由 bor

咁一定有其他人要承擔整死耶穌既責任嫁,
咁咪又係回到以上既問題: 上帝指使人犯罪?
見到有人響教會sell 保險
應唔應該用麻繩鞭走佢地?
定係由得佢地響教會做生意呢?
讀神學係咪都係諗住做神職人員?
神職人員係咪唔可以有性行為?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞