【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
我其實幾 buy CCC 係 Facebook 果段中
#BeTheChurch 幾個心中有神行善去幫人
就已經係聚會啦?

甚至我覺得依度依家討論都係聚會的一種
唔知巴打又點睇?
我諗都係靈恩派方言同聖靈擊倒果d 奇怪做法?
邊間教會架?
我覺得有部份基督徒係錯誤解讀左乜嘢係祈禱?

祈禱唔係扭蛋機,你入$5銀入去,就一定會有個玩具彈俾你,亦都唔係黃大仙拜神,有求必應。

祈禱其實係同神high Tea吹水,你可以盡數心中情,將所有嘅煩惱同佢講,係一個溝通交流嘅過程。

你睇聖經係神同你講嘢,你祈禱係你同上帝講嘢,兩樣加埋就係互相交流,亦即係我哋成日講嘅靈修。

如果你係相信呢個上帝,你就要相信埋佢知道乜嘢先係對你最好。你想溝條女,求神比你同佢一齊,禱告冇回應,可以係佢知你同條女唔夾,或者佢都知道條女係大伏,所以就冇幫拖。

(講笑啫呢度,但個概念係類似咁)

關於死人冧樓、患絕症點解唔幫拖?呢個之前都有解答左少少,就係人世苦難係無可避免,上帝都冇講過基督徒就一定係天色常藍,人生唔會有風浪。但佢應承你係你最當黑嘅時候,佢都同你一齊走過,佢會安慰你,抹去你嘅眼淚。

現實情況係,好多基督徒都係好L慘。司徒反俾人用石頭丟死,彼得俾人倒釘十字架。

但佢哋都無畏無懼,仍然喜樂同埋有盼望,係因為佢知道痛苦係短暫,佢哋嘅忠心同埋善良會令佢哋上到天家。最終嗰啲惡人會得到懲罰。

所以神唔係唔出手,係未到時候。睇返好多壯烈犧牲嘅基督徒,你又點知佢哋而家唔係滿臉歡笑,同上帝一齊呢?

再舉個簡單嘅比喻,你今日糧尾,淨係可以食過咗期嘅唐記包點做晚餐,如果你淨係睇返一日嘅時間線,咁呢一旦對你來講確實係非常非常之慘。

但如果我同你講,你等多一陣啦,之後嗰幾日嗰幾年你就會發達,日日都大魚大肉。結果真係咁,你之後可以日日食洲際補飛。

咁你將個時間線放返係幾年嗰度,你就會覺得頭一日嘅痛苦其實係微不足道,而呢段過程都係值得你等待。
喂呀
我用我嘅方法駁左,可以追post,未必一定啱㗎但係
如果巴打係暴大人...想同你地講多謝哂你地
今次運動你地付出左唔少
我都buy,教會唔係一座建築物,你加埋其他基督徒出去服務社群,將福音帶比其他人,你哋自己就成為左教會。

依家都係fellowship 緊,唔使一定限形式,我想講我係你地身上學到好多嘢,你哋嘅問題同樣都係逼住我要反思自己嘅信仰。多謝你哋。
每個真·香港人都有付出。你都辛苦啦~
樓主點睇耶和華見證人呢個組織?
我又識一個仲要係適齡yr1
你成日睇果經文唔悶架咩?
對唔住呀,聖靈真係我最唔熟嘅一環。我盡量回應。聖靈當然係有繼續工作呀。但我覺得唔係一定同神蹟掛勾。

「但保惠師,就是父因我的名所要差來的聖靈,他要將一切的事指教你們,並且要叫你們想起我對你們所說的一切話。」約翰福音14:26

你可以見到呢度講緊聖靈係會幫手教導同指引,你聽完個培靈會喊到爸爸聲,好有衝動事奉,入團契照顧班年青人,呢個都可以係聖靈嘅感動,佢嘅臨在呀。

唔使一定要雲柱火柱對住你兜頭射先係聖靈感動㗎嘛,我自己係咁睇啦。

當你經歷咗一啲事,睇到一啲經文,內心突然有點觸動,好想為神做一啲嘢,我覺得呢啲都可以係聖靈嘅工作。

至於你話神蹟醫治嗰啲,我好主觀地覺得一定有人做假,但亦唔排除有真嘅。但我根本無辦法辨別真偽,所以理佢做乜。你大把重要事要做啦,係咪

唔好過分追求神蹟,我都冇乜太多超自然嘅宗教經驗,但上帝一樣會使用我,一樣愛我,一樣呼召左我做佢嘅僕人。我相信神對你都係一樣。

利申:不嬲麻麻哋靈恩派,理性底。
解得通就唔悶,同你玩扭計骰一樣
我祈左半年禱,做咗兩年幹事,覺得呢條路都係神喜悅、自己做嘢都叫有啲果效、其他弟兄姊妹都有俾印證我,所以我先報名。

但後尾我諗返,我就覺得讀神學係唔需要呼召嘅。信徒皆祭司呀嘛。你讀神學都係想了解上帝多啲姐,都係想同神嘅關係好啲啫,咁呢樣野永遠都唔會係錯㗎。咁就冇需要比其他人嘅目光,限制你對神嘅渴慕。

唔一定要讀晒聖經,不過熟經一定係好啲,你會容易掌握到某啲科目嘅精要。
因為我由細接觸的教會係靈恩派
但係到青少年期間唔同意部分牧師的做法所以離開左
自始就一直無再返教會但有繼續讀經同人討論諗法
對教會一直有好大的懷疑亦有自己的一套諗法
(我其實覺得聖靈會用唔同方法令你知道上主所想...就已經係聖靈幫緊手)

到依家另一半係天主教徒
雖然同佢用字同解釋上都有少少分別
有去聖堂幾年都發現同我自己諗法反而出奇地近似...
但因為經歷重係未可以接受自己再投入去教會入面
可能神覺得我重未係 ready 掛...但始終對上主的心意無變過

所以我先會問聖靈同埋教會...多謝你解答左我依排的疑問
全能嘅上帝可唔可以創造一嚿自己舉唔起嘅石頭
點解全知全善嘅神會整林鄭月娥出嚟
唔好客氣,記住你嘅感受係好重要。間教會如果令你離開,咁裏面嘅傳道人牧師係有責任同埋需要檢討㗎。

你講得啱,你明白多啲上帝要你做啲乜嘢,呢個已經係聖靈工作緊。唔使一定口吐方言咁先叫勁。

好開心你可以喺聖堂嗰度搵到安慰,亦都有另一半支持你。唔好太過擔心投唔投入,唔好勉強自己,ready 先去幫手事奉。日後大把機會幫拖。

我有時都會同D朋友講,你覺得天主教嗰邊能夠令你得着自由得釋放,你喺嗰度覺得係同神同在嘅,咁就即管去,唔使拘泥乜嘢門派。都係信耶穌姐,不用分得那麼細。
我就成日都覺得自己唔太敢將自己所想付之實行
我希望幫到其他人但係又覺得自己的力量太細
只係盡力做多少少去幫身邊的人 go for the extra mile.

但再遠少少的就想做但需要花太多時間金錢同力量
又會開始吝嗇自己的力量想留俾自己多少少
其實我覺得都係一種罪黎
有時諗門徒基本上無一個有好結果
其實有諗自己係咪應該再做更多但係又怕後果
見到身邊的年輕人可以犧牲一切...但我都係做唔到太多憂慮
害怕依樣野我真係控制唔到

我明白基督教就係要為其他人為正義而犧牲....
但我真係無用點都做唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞