【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
god's definition vs human's definition
保重啊弟兄 有冇啲之前食開嘅藥可以買來食住先頂住檔㗎?
我本來都係一個耶撚,返咗19幾年教會但未浸,最尾都係不了走咗。

1. 點解耶教有藍絲,明明藍絲各種特質都同耶教講嘅聖靈果子相反。

2. 點睇教會?教會係一個由人經營嘅群體,講乜鳩主同在最尾都係人出糧,階級觀念又重,假到死。

3. 點解仲信基督教?明明基督教的發展史明顯話你知宗教係人為嘅,所謂聖經嘅自我應驗同十二星座嘅自我應驗一鳩樣。

4. 我話我信神造人,但唔信基督教。自身經歷話俾我知基督徒同聖經係假嘅。甚至神有可能只係高一個維度嘅生物,睇住咁多災難但又唔救人,無任何神應有嘅責任感。(好似你畫完幅畫就扔咁,唔會care幅畫入面d人開唔開心)你作為傳道人嘅話你點睇?
哇! 仲辛苦過讀大學,我都係返去理工大學讀phd算了,感覺一定易過讀神學,起碼唔洗要寫幾千字志願書
神父係天主教嗰邊㗎,我係實習傳道人姐
點睇荃灣611靈糧堂
PHD 一定難過MDiv 課程嘅咁又。其實讀神學都有好多範。如果你係想做學術路線,都可以去讀PHD,不過通常就會走咗去德國或者美國嗰邊。

聽你嘅語氣,好似覺得神學都係流流地,可能我get錯啦。不過就算係其他國家,呢個都係一個專業課程。簡單來講就係,耶魯都有神學PHD讀㗎,去到呢個程度,個個都係非人類嘅腦袋,咁又冇話邊個高啲低啲嘅。

都係學問姐。
Crazy people
弟兄唔理我
點解林鄭同黑警一啲事都冇?
會唔會覺得基督徒好偽善?點面對偽善
有冇非教徒會讀神學呢一科?

想入讀呢科, 會唔會先考究報名人係咪教徒?
要教會推薦
最欣賞嘅傳道人或牧師係邊位?
P牌幫推
1. 簡單來講就係,確實有好多人接收資訊同我哋唔同,唔等於佢哋就一定係壞人。如果你日日睇TVB,睇港人港地,我諗你都會覺得警察係啱。所以基督徒亦都一樣,都會有人俾人蒙蔽,心裏面都會有一種自己嘅正義,覺得順服政權先係岩。唔知咁樣答唔答到你?

2. 今日嘅教會確實經營到好似商業機構咁,不過又唔係間間都係咁嘅。灣仔香港堂一樣都有開放教會幫手足。至於你話賺錢收人工嗰啲,我都會有啲慚愧。如果唔收錢仲可以生存係呢個世界,我都好樂意唔收嘅。

所以唯有就係善用我得到嘅錢,唔係淨係用嚟吃喝玩樂啦。

3. 我會話某一啲信條或者規矩,係由人為演化出嚟,但同樣地都有好多證據證明到上帝嘅真實,又再加上我自己嘅宗教體驗,我就選擇去跟隨同相信啦。你可以當我買大細嘅。

4. 我覺得呢個係一個好公正嘅system。神可以令到呢個世界一啲苦難都冇,所有人受佢控制循規蹈矩,但係呢個其實係好痛苦嘅事。所以上帝最後決定畀人有自由意志,但正因為我哋可以自由抉擇,我哋就有機會去犯罪,有機會造成災難。

但上帝冇干預,係因為佢仍然容許我哋有自由意志,但唔代表我哋製造出嚟嘅災難,所犯嘅罪唔會有後果。我哋最後都要受到審判,惡人都係要下地獄。

我哋所受嘅痛苦冇錯係好難受,但呢啲悲慘嘅事都只會係暫時,如果你行事為人活得像耶穌,願意跟隨佢,你最終都可以撇棄呢啲慘況,上天家。

所以痛苦災難可以係短暫,最終都係可以得到拯救。咁聽落去成件事就有安慰啲。

不過當然,我嘅講法一定唔可以滿足到你。或者之後我再補充啦。
對唔住呀,太多問題啦。你等等我先。
1. 讀完神學之後嘅傳道人初入職大概有兩皮,之後逐年遞增。牧師就真係睇間教會有冇錢,三、四皮應該都冇走雞嘅。

2. 係。因為嗰啲牧師通常都幾出名,仲會出去搞講座,出去其他教會講道,一般都會收講員費。

3. 冇問題,唔好打孖一齊溝就得啦。男未婚,女未嫁,why not?
我唔介意你質疑天主教基督教嘅教義同行為
可以係健康討論

但係你用迫害教徒嘅支共賤畜鬼國嘅文章嚟做論點我就屌鳩你老母到上天花板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞