【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
歷史上有好多哲學家會質疑神同佢是否存在

例如伊比鳩魯話

如果是上帝想阻止「惡」而阻止不了,那麼上帝就是無能的;

如果是上帝能阻止「惡」而不願阻止,那麼上帝就是壞的;

如果是上帝既不想阻止也阻止不了「惡」,那麼上帝就是既無能又壞;

如果是上帝既想阻止又能阻止「惡」,那為什麼我們的世界依然充滿了「惡」呢?

你又點睇?no offense
認同樓主所講英文版舊詩好好聽,好有意思,當年真係因爲直譯先冇咁好聽。

不過而家啲詩歌好聽係好聽,亦都好啱音,但真係要睇下歌詞,領詩果個都唔可以盲目使用(即使係出名果幾個詩歌機構)
聖公會唔係天主教而係新教,亦係英國國教。佢既開始係英國都鐸王朝既享利八世要娶新老婆,而梵蒂岡唔俾,佢就將英國推向當時新興既新教,等英國自己作主。享利八世係好出名打敗西班牙無敵艦隊既伊利沙伯一世既父親
的確有傳銷狗做牧師傳道去宣教
同希爾商學院有關
我唔係上帝,佢有最終嘅決定權。但我確實盼望義人得救,我希望嗰啲出事既手足全部都上到天家。我希望佢有憐憫。

所以呢個問題我只能夠話唔知,但我希望佢哋會得到救贖。
比較想知在教義、崇拜上
原教旨主義

香港教會都分好多種咁
靈恩派、自由派

支持同志除左同志教會外真係唔多
其實教會主要既收人來源是否就係信徒奉獻?有d教會好西利,例如基督教國際神召會,係柴灣佔據住以前既柴灣戲院做會址,北角亦係琴行街同英皇道交界有好大間會址,咁大間會址一定好L貴租啦,而且崇拜又唔係日日做咁佢地d牧師同職員平時咪好得閒

我見好似有部份屬於東方基督教嘅教會個款似係你頭先所講遵循猶太律法嘅人 但會眾人數非常少
咁又唔好咁快打定輸數,可能而家你身處人生嘅低谷,覺得神唔係同你一齊。我盼望你之後有啲特別嘅經歷,可以令你打從心底裏去信。加油呀弟兄,聽你咁講,好似人生有啲唔如意。

不妨喺度抒發下呀。you are not alone~
係乜驅使你返教會?
返返下點逼自己信?
問題係點解教會容許佢繼續唔放低自己本身嘅職務 負責管理教牧神職人員紀律嘅部門有好大責任
你上希爾商學院個面書可能會見到
成班傳銷狗去宣教
樓主讀系統神學,一定係禮拜二/三上早堂果間?
我會咁樣答,上帝嘅想法係唔屬於呢幾種類別。上帝係容許人類係呢段期間,係呢個世界行「惡」,但咁唔代表佢係壞,佢容許係因為出於憐憫,佢願意比時間人類悔改,改邪歸正,最後歸信上帝。如果係審判來臨之前,嗰班「惡」者願意悔改,佢哋就能夠得着拯救,如果唔係就會得到行惡嘅代價。

所以佢唔係衰,係俾你班契弟有時間反思自己做嘅賤嘢,畀晒機會你,你都唔行返條啱嘅路,最後就會被火燒,直到永永遠遠。
點睇同性戀?

同埋搵到教會比你落腳未?
朋友叫 好朋友 一開始諗住hea下佢
又唔係逼既
我都有睇下聖經 叫就睇完一次新約
想試下去相信佢 去祈禱 去由心去接納
不過好似都差d
樓主累唔累 我見都好多人問你野
咁講啦,其實基督新教嘅出現,係16世紀(無記錯係1517年)因為係馬丁路德唔認同當時羅馬天主教嘅教義、教條,而衍生出宗教改革,更加係門口貼住《九十五條論綱》,跟住就比當時嘅羅馬天主教趕走。

可以知多小小
https://christiantimes.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=97193&Pid=6&Version=0&Cid=150&Charset=big5_hkscs

而第二個問題,我個人覺得除永生之外,或者信仰可以俾到你一個平安嘅心。或者你可以試下當人生裏面遇到好沮喪好失落嘅事情,可以試下祈禱(祈禱係同上帝傾計)

利申:教會小薯仔🥔,有錯請指點
其實第二個問題,因為死後可以上天堂所以決定相信呢個argument 其實好rational ga...

https://en.wikipedia.org/wiki/Pascal's_wager?wprov=sfti1
上帝係咪默許撒旦害人 ?
多謝你嘅問題,個吊詭位就係聖經其實好多位都係留白,寫得唔算非常清晰,有好多解讀嘅空間。所以先會衍生咁多種唔同嘅神學思想。

所以我只能夠用我嘅神學觀去答你,但唔代表我係啱。

我只能夠話我相信、同希望嗰啲戰亂死去嘅人、BB都能夠得到救贖。我希望上帝有憐憫。

關於第二個問題,就要睇下你係講邊個故事啦。

舊約聖經裏面,我哋的確成日見到上帝發怒,無所不用其極咁去懲罰犯錯嘅人類。

但如果你有留意嘅話,其實每一次上帝都俾咗好多時間人去悔改,創世記就有一段咁嘅記載。👇🏼

耶和華說:人既屬乎血氣,我的靈就不永遠住在他裡面, 然而他的日子還可到一百二十年。

冇錯,足足120年嘅時間,人類都不知悔改,於是先會有慘淡收場。咁樣你仲覺唔覺得佢哋爭得落呢?

當我地見到強姦犯、戀童癖、天生殺人狂、權貴狗官,因為犯錯事而被法官定罪,我哋會唔會話法官不近人情呢?

我哋唔會㗎,我哋只會讚法官鐵面無私,令到公義可以彰顯。

同樣道理,上帝都係做緊同樣嘅嘢,令到犯重罪,永遠都唔識回轉嘅人得到應得嘅懲罰,咁樣又何錯之有呢?

我會話上帝確實係充滿愛,但同樣佢都係嫉惡如仇,有公義嘅特質。如果你連人哋俾機會悔改你都唔去珍惜,咁你就deserve 行惡嘅代價,就係死。
普丁
反而我覺得,我ga學術訓練會引導我對「不信的人最終定局如何」這個問題保持沉默。
最後一條問題,啱呀。我都覺得好暴力好不可理喻,我都唔會同人咁講。所以我對不信的人一定會落地獄有保留。
我相信上帝有最終釋法嘅權利。

「叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生」、「你若口裡認耶穌為主, 心裡信神叫他從死裡復活,就必得救」,呢兩句都係着重「信」之後有咩結果。但其實係冇講明唔信=衰硬。我真係唔夠膽咁武斷咁耶膠。
認同,不信嘅人最後會點有時對我來講都係一個問號。信徒唔應該有最終解釋權。

但係分好多種情況。如果係行惡事,死不悔改嘅,咁我真係好難相信佢會上天堂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞