【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
我哋應該係識同一個佢係咪姓陳
唔係好同意呢段野

有個疑問就係,當初呢啲教導係咪可以全盤照搬去2020年?
保羅有好多新約既教導的確係按返當時文化同地域既野,例如點解唔俾女人講道係因為當時以弗所教會既女人受假先知影響,咁而家如果女人冇受假先知影響,係可以講道,咁就係講緊時代既禁令

但係禁止婚前性行為係咪因為時代背景?就算係保羅呢句,「我對著沒有嫁娶的和寡婦說、若他們常像我就好。倘若自己禁止不住、就可以嫁娶。 與其慾火攻心、倒不如嫁娶為妙。」都係承認人有性慾,而性慾都係神所賜,佢係話頂唔順就結婚咋wo

我自己覺得神一早起創世紀講人要離開父母,與妻子連合,二人成為一體,無論係性方面或者心靈方面都係,所以係妻子先可以wo
咁就要睇你覺得結婚係咩回事啦,係咪認定左係結婚對象就可以進行婚前性行為?定係結婚應該要係指起神、人面前承認?

我同意凡事都可行個part,但係自慰係咪唔會對婦女動淫念呢。。?我自己覺得應該會

利申︰非引戰
多謝弟兄補充,我認同你嘅釋經,所以我先至話係可以辯論。

但除咗睇當時嘅處境,亦都要睇返香港嘅文化,男女之間結婚係點樣嘅。今日嘅香港,你要儲錢結婚,要籌備好多嘢,買樓擺酒嗰啲,真係好睇雙方嘅經濟能力,分分鐘去到35、6先可以結婚。

淨係呢個位已經同希羅世界好唔同,如果你話要一對熱戀中嘅男女要等到30中結婚,然後先可以有親密嘅行為,我真係覺得咁樣係好唔人性化。

所以係合理推論之下,我先質疑希羅世界嘅婚姻文化,可唔可以同香港直接比較,當時嘅教導可唔可以直接引用。我要質疑嘅係呢個位 。

第二個位就係自慰,我覺得好多時係case by case,如果用返嗰個姊妹嘅例子,我聽佢嘅語氣都係偶一為之,真係特別特別有需要嘅時候先會咁做,唔係特登放縱情慾,如果有節制咁去做,唔令自己變成性沉溺,咁又得唔得呢?

但係你話好似真係嗰啲痴漢,打飛機打到要影人裙底,咁我當然就一定要禁止佢咁做啦,咁一定係犯罪。

最後就係你所講結婚嘅定義,如果已經認定咗對方係結婚對象,咁又得唔得呢?我又覺得呢個解釋權又可以係灰色,有得斟酌。

最後對唔住呀,我知道有啲保守嘅基督徒聽到我講嘅嘢會好不安,不過我希望大家都設身處地去諗下嗰個姊妹嘅感受。

我聽得出佢真係好辛苦好辛苦,先會將呢啲私人野係網上公開。係我眼中,耶穌成全左律法之後,唔應該所有嘢都咁硬梆梆,當中應該係有對人嘅憐憫同埋寬容。
點解耶教討論成日要引早期人物既話語
你話引耶穌我都理解 因為你地認為佢係神 但係其他人只係先知/門徒 即係都係人一個 耶教黎講都係一個罪人 咁佢講既野唔代表神 亦未必正確架
咁如果放落現代 係咪教宗講就代表正確
o原來之前睇錯左樓主講既野
咁我寧願事主夾硬早結婚好過夾硬早性交啦,但呢個問題係今時今日既香港係難處理
好多謝你呀樓主。
我就係因為由細到大都接受傳統教育講性愛就等於一定係for reproduction purpose,所以每次忍唔住做咗之後都咁有罪惡感...直頭會因為覺得天父知道我明知故犯而加重懲罰我令到自己好辛苦...
聽到你咁講我即刻舒服左啲...
同埋知道原來自己做嘅嘢唔係真係彌天大錯...亦都可以得到天父憐憫同救贖...
我諗我知道會點做㗎啦!
亦都唔會好似你咁沉迷落去!
好多謝你呀☺️
唔好客氣,無論點,我相信上帝都視你為佢寶貴嘅女兒,祝福你同你嘅伴侶白頭到老,成為美好嘅見證。誠心所願。
當然,我上面咁睇當然係紙上談兵,亦未能了解姊妹你既心境,如果令你唔開心既話唔好意思呀!
但記著,聖經有野係好清晰,就係神是信實的,只要你誠心悔改認罪,神必定唔會離棄同赦免你
推 再漏左
連推一下 樓主漏左我
打擾一下 樓主漏左#499
嗯嗯,唔緊要,大家和平討論下

我自己認為,創世紀個句經文係應該整個年代都岩用,有時如果太多講因為年代同埋人性既話,好多聖經經文都唔洗遵守,始終人性係罪性,我地唔可以經常以人性就拎黎做犯罪既藉口,幾次當然冇咩野,係要小心變左慣性,之後用咩都以人性,所以我覺得樓主唔可以咁樣就同意婚前性行為。我都認同姊妹係好辛苦,相信主明白,但始終都係睇返創世紀個到啦。

自慰個到,我都係覺得好難唔係特登放縱情慾,真係少之又之
咁提及佢地出場過係正常既 但點解將佢地既說話睇得咁重要呢
我諗冇咩人識答
天堂地獄易答d,信耶穌就得救,行為係得救上係冇任何功效。

難答d,一個人因為童年陰影導致佢大個左做出傷害人,或者犯法既行為。神學上我認為佢都算犯罪,聖經冇點直接講,所以我諗呢個並唔構成佢唔係犯罪既論點。

基因上又有例子,例如有人提出過同性戀傾向係天生既。普遍基督徒都認為係犯罪,主要都係聖經冇講過呢個係免罪既條件。

當然,殺人放火又係犯罪,貪心又係犯罪,有唔同程度既。基督教成日有個觀念外人好唔明既就係「恨罪,愛罪人」,對於錯既事我地唔能夠留有餘地,但我地同時都係犯好多罪、成日犯罪既人,我地要體恤每一個都會犯罪既人。
先知=神起個一個時期既代言人
所以睇起佢既說話因為正正係神既話
舊約時代既人我地都可以學習下佢地既信心/好既行為,但都要留意下,例如大衛所做既錯事,咁我地當然唔應該效法。

新約時代當耶穌升天後,門徒被聖靈充滿,某程度佢地都可以了解神既心意。
咁點決定信邊個?
同埋成日講神/上帝話XXXXX
又話耶穌為人類受苦
咁到底係信緊邊個
林鄭話上帝叫佢參選 點睇
其實我都同意因信稱義
但另一方面我認為當你相信就會開始改變係你的行為
所以某程度上行為都可以睇到佢係咪真信
你覺得佢的行為係咪信徒應有行為?
有好多人話聽到上帝既聲音叫佢地信上帝,堅定流?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞