【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
樓主,我記得好似係羅馬書講:「心裡相信便可稱義,口裡承認便得救。」咁教會既意義何在?自己睇聖經咪得

根據約伯記,神會用不幸試探人,如果因為神既飛來橫禍唔再信神,責任係人定神?

「不可試探上帝」咁我質疑聖經既邏輯算唔算試探上帝?

以耶教角度睇,其他教既神佛係邪靈?魔鬼?

耶穌同門徒都有神績傳教,如果係真,現代既信徒點解唔用?全世界咁多耶教徒,無人去施神蹟醫武肺,係神離棄世人?定係現代已經無真正信徒?
想聽你講多啲同志平權
經典題目係咪呀,好啊來呀

我咁睇啦。首先你點樣定義全能先?

如果全能係包括埋「上帝可以限制自己嘅能力」,呢一點你buy 唔buy先。

如果ok,問題就解決左。上帝只要暫時限制自己,消除自己嘅全能,令到自己冇咁大力,咁佢就可以創造一塊舉唔起嘅石頭啦。

你睇返聖經,佢的而且確做過啲類似嘅事。耶穌道成肉身本身就係限制左自己能力,佢係人間會受苦會流血,不過今次限制自己就係為咗愛世人。

唔鍾意呢個講法都得。全能呢個字眼都係中文translation 嘅問題姐。本身英文嘅翻譯係叫Mighty God,原文嘅意思係大能的神。

你可以解做超級勁、好多嘢都做到、能力係所有人類以上。咁樣解係咪會冇咁矛盾?歸根究底都係個全字出事啫。我抹走左啦而家。
但耶穌說:“邪惡和淫亂的世代尋求神蹟,除了約拿先知的神蹟以外,再沒有神蹟給你們了。 (馬太福音 12:39 新譯本)

Then certain of the scribes and of the Pharisees answered, saying, Master, we would see a sign from thee.
But he answered and said unto them, An evil and adulterous generation seeketh after a sign; and there shall no sign be given to it, but the sign of the prophet Jonas: (Matthew 12:38-39)

依度係咪講緊佢要求耶穌實現神蹟先相信
而唔係聖靈對信者所祈的實現?
人類係近親繁殖?
點解中前期創世紀咁多人? 明明同亞當夏娃隔得幾代
不過香港自由派教會應該唔多
你未來搵傳道人份工會好難
放心,有啲說話你知道弟兄姊妹係頂唔順嘅,咁為咗佢哋嘅好處,確實係需要盡量避免講。所以我同一時間都可以好福音派,我亦都係傳統教會打過工,又唔擔心搵唔到工嘅。

對我來講觀點同立場唔係最重要,最重要係有一個好嘅工場俾我去服侍上帝。
同教友講同志議題會唔會嘈交?
有無人係無信仰/無神論者咁讀呢一科?
我想問下基督教點樣證明人係有自由意志

真心求教

1. 你點知你所講嘅聖經原文就係原文?
2. 你點知你睇嘅所有證明聖經係真嘅書係真實嘅?
(宗教本來就係虛無嘅嘢,無法證實到,所以你所謂嘅聖經原文或者歷史足跡都可以係嗰時嘅人作出黎,例如可能係有條友悶得滯想寫神話故事,然後又作話有好多個目擊者,自己又整啲證據出嚟呃下人,你唔係攞到一手資料嘅人,點解仲會有人萬木地信神一定係真?)
(信仰係一個控制人思想嘅途徑,你點知出版社冇同政府夾埋隱瞞歷史同聖經嘅真理?)

2. 一啲好無辜嘅人冇做錯事但係要受痛苦(例如非洲BB餓死)
成日話痛苦係短暫,上到天堂就會好快樂,就會發現痛苦都係微不足道。
但係有啲痛苦對人來講,一秒都可能嫌多。
去到最後會拯救人又點,會補償又點?
與其你又救恩又補償,不如你當初制止咗災難
如果死係好過生,咁生存有咩意義?就係受苦?然後就有甜頭?
你點保證到人上到天堂就一定快樂?
你又點知神會保證到?
定係你固有概念就係上到天堂一定會解脫?
定係上到天堂無論你想唔想快樂都好神都會做一啲手段令你快樂?
點睇進化論?

有無質疑過聖經嘅真實性?

聖經寫嘅係咪就全套信晒?即係好似創世紀話神說有光就有光咁又信?
耶穌睇人係睇內心

唔睇外表……

利申:唔識
我唔係樓主不過想講下我的睇法
我覺得讀經係唔止要睇用字重要睇埋佢的歷史背景
而且你講果d 係舊約我認為某程度上只係當時猶太人的信仰
而唔係寫俾外族人去遵守的

ps: 不過我有個好奇怪的習慣鐘意引用 KJV
因為我第一本聖經就係 KJV 版本
睇下佢嘅內心有冇畀魔鬼操控掛

如果神已經安排好曬所有嘢

咁樣仲算有自由意志咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞