【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
我又唔係基基,做乜問我野

以前入過教覺得呢樣野最on 9!
知道啦多謝你提醒
可能係討論其間激發左你思維做快d呢
我真係想知答案
因為好多平信徒係信到只會指責別人,不會尊重別人既態度出左來,呢樣野都係基督教令人咁黑人憎既原因之一
我由細信到大, 老實講, 我勸大家唔好返教會, 教會只係一班人自high 賺錢既派對, 你試吓唔奉獻唔傳福音, 全個教會即刻唔會再歡迎你。 都係盤生意啫, 真係信既,返唔返其實一樣。當係知到傳道人每月收入幾多, 你就會明
其實我都好想知...因為你地問的問題好正
不過我又怕佢爛哂 grade 俾人踢出校...
我最唔鐘意係問邊個無返教會之後迫人決志
我真心覺得做乜 9...唔信的你迫佢都唔係真心相信啦

再者我對我自己對宗教的睇法唔一定完全合乎其他教會的教導
點解一定要跟你或說服你去跟我呢?
依個都係點解我嬲到離開教會的原因
推下樓主個帖先

樓主點睇眼下香港嘅情況?

有時都唔多明白點解神容許而家呢種狀況,究竟黑警幾時會被清算(先唔講死住),又或者達到一個合理嘅情況?
定係其實未世好快到

利申:信二代,信好多年了
岩 我行神 我祈禱 我心中有神 我傳福音
我覺得都好夠 十個教會 好似樓主呢d既我諗都冇幾多個
神學都要搵食
但教會真係好商業化 仲要好搵錢
究竟神當初個原意係咪咁
我就係追晒啲post先咁樣問你.............(關於苦難)
我雖然都係問苦難,但其實當中問嘅嘢唔一樣,希望你可以睇清楚題目,或者唔好逃避
因為你話
“神就自限左自己嘅能力,容許人類自己選擇未來。所以我唔覺得上帝要為苦難付上責任,同埋佢有救恩包底,而家好慘將來都係有補償嘅”
“痛苦係短暫,上到天堂就會好快樂,就會發現痛苦都係微不足道”

我依家就想問
-我係一個三歲嘅非洲小朋友,我亦都即將要餓死,點解神唔可以比一餐半餐飽飯我食?可能你嗰一刻俾個包我都已經救得返我,點解唔救?可能上天堂後真係會開心啲,得到解脫or神會補償我,但係有冇諗過我寧願唔受苦同埋唔要補償?可能神覺得上天堂得永生係最好,但有冇諗過我最想要嘅嘢可能係同我嘅家人喺人間唔使捱餓,唔想要上天堂唔想要啲咩解脫
好似之前睇聖經 詳細唔記得
過唔到試探既人往往死得好撚慘
其中係信左其他教 死全家不特止 連全城人加牛羊都要死係咩玩法
其中一個係耶穌殺佢全家後 佢堅定信念 耶穌比番大
屋黃金老婆仔女佢
咁究竟被殺既人重唔重要?
又或者佢認為咁樣補償係足夠既?
你講嘅野同約伯記講嘅好似
嗰篇野最拉尾嘅上帝顯明 真係痴撚線
我本意係求真
我自己同朋友傾計都係幫呢個宗教 但係去到邏輯位真係幫唔落
佢地同其他生意一樣要出糧要交租, 唔同既係佢係利用緊人既信仰去奉獻。
花你少少時間同位置
希望你賞面睇下

超合作?預期性服從?公民不合作與管治成本。
https://lih.kg/1951717
sing hallelujah to the Lord
點睇善樂堂單野﹖特別係陳龍斌﹖
求宗教概念股推介
TIllichian?
教會食唔食到女?
耶撚最叻咪乜都講到圓
有d睇過 唔明先問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞