【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
點睇武漢肺炎?
點解喺中世紀,當亞里士多德既譯著由阿拉伯世界傳入西歐嗰陣,對基督教神學家有咁大影響?明明亞里士多德有好多理論同基督教夾唔黎。
多謝你,共勉之
因為我之前返過教會,覺得神學太社會化,同物理學差天共地咁,又少數學野,所以咪覺得好深,唔適合我。
新教如何睇中國哲學/宗教(儒釋道)?我能否以儒學為立身處世之道,以耶教為信仰?因為我覺得耶教中「做人」的部分好膚淺。
因為當時基督教係流行緊經院主義,好着重有系統,用理性去表達基督教教義同信仰細則,所以哲學呢種充滿邏輯性嘅學問,就幫到手去解釋問題。

亞里士多德有啲思想係可以借鑒,結合係基督教嘅思想裏邊。例如佢話呢個世界「必然存在第一推動者」,當有舊野郁緊,就一定係有人推緊佢,再追落去,就一定係有第一個推動者。

呢啲原則想法同基督教所講嘅第一因「上帝」係有啲相似嘅。(但當然內裏其實有好多唔同呀)

當時神學係利用左哲學,去解釋一啲問題。唔知咁樣答唔答到。
唔好意思我冇諗過反應咁熱烈。因為之後兩日有啲功課要趕,可能未必即時覆到大家。其他弟兄姊妹傾住先,我搞掂啲嘢返嚟再同大家傾過

可能大家好失望,我嘅答案都係滿足唔到大家。不過唔好灰心,我只係一條廢丁,大把人功力高過我。所以我答唔到,唔代表其他人答唔到。

(有冇師兄師姐睇到個post,過嚟救下我)
我又覺得冇問題嘅。儒學我又唔係太熟,可唔可以講下咁你會點樣去立身處世?
辛苦巴打,多謝你開呢個post俾大家膠流下
人的內心始終有宗教性嘅一面,反應熱烈其實唔出奇。可能一直以來冇咩人可以好理性及系統性咁回答傾道者嘅問題,我覺得巴打嘅marketing背景可能有幫助(係恩賜啊,哈利!)

Btw繼續劉明睇巴打嘅神學見解
在連登好多時都耶撚耶撚咁叫人
好少何一個帖無唔好的留言
謝謝你
等你返黎
想睇
自己有做靈修
舊約成日睇睇下悶 / 深過頭頂唔順
有冇邊幾本其實可以skip下
見到民數記果d真係好似唔係重點咁
上帝已死唔係咁用
點樣驅魔 有冇教學
一齊睇下St. Augustine堆著作
係咪就嚟世界末日? 而家嘅中國係唔係啟示錄入面嘅大紅龍, 不斷迷惑其他國家嘅人要拜佢, 點解讀而家呢個世界嘅狀況??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞