【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
巴打有經驗?
利申 ex都係基督徒
介唔介意講下點樣分手?
有時兩個人宗教唔同用語唔同都有少少問題
咁D神學院用咩準則去收學生呀?.?咁唔會個個都話想神關係好D,然後就你讀架ma。

btw你可唔可以分享下神學院in你果時既心路歷程呀?
間間嘅準則都唔同,有啲好傳統嘅,例如係播道,咁佢就一定要你好熟聖經,會有啲考試叫你做,但另一邊嘅極端例如係崇基,咁就唔會咁嚴謹,不過反而你要諗嘅係會唔會你太過保守,頂唔順裏便啲教育,仲有就係睇下你想focus 啲乜嘢啦,有啲好想學釋經,咁可能就會揀係呢方面最強嘅中神。

但係面試,牧師推薦信,個人志願書,三樣就一定要有㗎啦。其實我都唔知道啲老師嘅衡量標準,因為確實係有啲人唔合資格被人foul。我諗如果係啲心術不正嘅人,佢哋都會睇得出嘅。

神學院interview 係三個老師圍抽我,最記得其中一個問我你大學嗰時啲成績唔算好好,憑咩覺得你應付得來?我嗰時都笑得好尷尬。

咁佢都會問你未來方向,點解會有感動過嚟讀,事奉心志嗰啲,都算係閑話家常嘅,大概問咗半個鐘到。
唔識,不過做呢行係有機會遇到呢啲嘢嘅。
你想聽一般傳統答法,定係神學痴線佬嘅答法先?
我好少會正面表達自己嘅立場,咁後生嗰啲多數都撐同志嘅。我自己傾向做咗實事先,對我來講呢啲議題都唔係最重要嘅嘢,無謂為咗立場唔同鬧交傷感情。
應該就冇嘅。入讀資格一定要係基督徒。
神學院要學依樣野架?
關於苦難嘅已經答咗好多次,要麻煩你追一追post巴打,多謝你。

關於頭兩條呢,我會同你講,關於聖經研究同埋聖經上嘅歷史真偽,唔係剩係得宗教界做緊,其實考古學同埋其他歷史學家都係有一齊做。

係有好多人同埋唔同嘅角度去分析究竟呢件事係咪真。例如你可以參照返死海古卷,呢啲出土文物同返近代啲嘅聖經抄本對照,相似度係非常非常高。

耶穌係真有其人,我相信冇一個歷史學家會反對,好多資料都係證明咗佢係真實存在係呢個世界。

如果你話超級多人一齊集體講大話,虛構一個歷史出嚟,都唔係唔得嘅。但係呢個可能性係極低,同埋好容易就會俾人揭穿係大話。非常推薦你睇《鐵證待判》。你會發現新世界。

當然再咁樣無限量去用陰謀論推測,乜嘢都可以係假嘅。
你點知道馬達加斯加呢個國家係存在?你睇地圖同埋旅遊節目咋嘛?點知有冇人呃你呀?

你點知道真係有新垣結衣呢個人,會唔會佢不嬲都係唔存在?你有見過佢真人咩?

事實係無論你點都可以質疑,資料永遠都係唔會夠嘅。所以到到最後,經過你自己嘅理性判斷同埋細心分析,你都係要跨出信心嘅一步,去決定自己接唔接納呢個神。

唔係咩叫信仰啊
冇㗎,不過天主教可能有
點樣可以喺唔曲解聖經既前提下支持同志平權
1.聖經喺咪話唔俾婚前性行為?

2. 聖經有冇講過人唔可以講粗口?

3.返過好傳統嘅基督教教會,但接受唔到,覺得好多掣肘同好悶就無返了,呢間教會仲唔太鍾意新派教會,所以想問樓主而家新派同傳統教會嘅分別,同埋你個人有冇特別嘅perference?

4. 點解教會帶班嘅人同埋傳道人都好似咁關心教友咁?關心到覺得會有啲煩

5.信基督教嘅人喺咪一定要返教會?

謝樓主
點解一邊話人有自由意志 一邊又話神全知全能安排哂 唔明個邏輯
兩邊立場係有衝突嘅,呢個係好出名嘅神學爭論,所以唔會兩邊都同時存在嘅。

即係自由意志 vs 預定論。

可以睇下呢篇文,有介紹唔同嘅神學家,分別支撐呢兩種唔同嘅講法。

https://www.google.com.hk/amp/s/freddykam.wordpress.com/2012/08/28/%25E6%25B7%25BA%25E8%25AB%2587%25E9%25A0%2590%25E5%25AE%259A%25E8%25AB%2596%25E8%2588%2587%25E8%2587%25AA%25E7%2594%25B1%25E6%2584%258F%25E5%25BF%2597%25EF%25BC%2588%25E4%25B8%258A%25EF%25BC%2589/amp/
補充多條
7. 以前教會話而家嘅政權喺神嘅安排,叫我地唔好推返神嘅安排同唔好出去”搞事”,我次次聽到都好唔開心,所以想知手足點睇我間教會嘅見解,因為我唔明唔公義嘅政權點解要俾佢繼續落去
1.
創世紀第一章第一節
上帝創造左阿當出黎 個世界乜柒都無
E甸園同夏娃都係上帝見佢無聊先整架咋
咁阿當到底果兩日係呼吸D咩同食D咩?

2.
點解D牧師要不停向外界宣揚「無人證明到聖經係假,所以聖經係真」呢個歪理?

利申: 正常人 無信仰
純粹有次陪阿媽去教會睇唔過眼D教會牧師咁撚自大
原來前面已答 自膠一打
其實係,但果時d人幾百歲命佢地冇問題,但我地咁做會奶野
1.睇真d創世記第一同二章,神係造好晒世界同動物,預備好晒最後先做人。

2.聖經真偽問題可以爬文,樓主講左

最後,自高自大既人,一來的確係黑人憎,二來佢哋係上帝面前,都係站立不住
咁兩邊立場有衝突 即係代表其中一邊係錯 甚至乎兩邊都錯 咁相信錯個邊嘅咪即係信錯野用教徒口吻係咪曲解左神的話語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞