【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
點睇婚前性行為
我聽過鮑維均牧師講嘅嗰課同志釋經講道,佢追查返羅馬書一章講同性戀嗰度嘅歷史背景,正正唔係指緊男廟妓,唔係指緊戀童癖,係直接抽擊同性戀唔合神嘅心意。

另外,我覺得唔係高低等嘅問題,而係適唔適當嘅問題。想問樓主,用返同一個思路,喺吸毒方面,你係咪都會抱持住唔應該立法禁止佢地可以吸毒嘅權利?
認真便輸了
神係咪無所不知,包括現在將來過去?
只想將佢地放在心裡放在記憶裡
關於舊約嘅問題,有好多人已經答得好精彩。所以我反而想講下,點解到咗今日,基督徒會唔重視舊約,好多之前嘅律例都唔理。

其實係因為喺耶路撒冷早期嘅教會,係有兩班信徒一齊生活嘅。一邊就係希伯來人,一邊就係希臘化猶太人。

前者係比較傳統同保守,係講亞蘭語嘅猶太人,後者就係講希臘語,佢哋受希臘文化影響好大,比較接受改變。

去到後尾,希臘化猶太人俾人迫害,所以佢哋就走咗出去傳福音,於是就多咗好多外邦人,外族人信耶穌。

呢個時候有班叫敬虔者嘅人又加入左佢哋嘅群體,佢哋係一班唔想遵守摩西律法,但係又覺得上帝好正嘅人。跟住佢哋就繼續喺保羅嘅領導下相信耶穌。

但呢個時候呢邊嘅基督教其實已經好唔同,開放同自由度高左好多,已經唔會叫人去遵守咁多法律,亦都唔使行割禮。

後尾發生咗一次猶太羅馬戰爭,你當嗰時有班人搞「光復猶太,時代革命」啦。跟住羅馬政權就極速打敗左佢哋,結果嗰班勇武派信徒(奮銳黨),就連埋傳統古舊嘅猶太信徒一齊攬炒。好多人俾人驅逐。

所以好多堅守舊約精神,遵守摩西律法嘅人就消聲匿跡,變相呢個傳統就得返好少人繼承,演變落去就變咗今日嘅猶太教。

另一方面,基督教就由希臘化嘅基督徒支撐住,繼續傳揚耶穌嘅福音,呢個時候舊約所講嘅嘢就開始冇咁重要,因為堅守裏面信念嘅人消失咗。

當然舊約所講嘅嘢仍然都係基督教正典嘅一部份,但已經唔會再硬性規定你去遵守裏面嘅律法。

個進化史係咁嘅
神學淨係得基督教讀?有無其他教?
叫雞算唔算唔尊重神

論文用中定英寫?
聖經用中定英讀?
得罪講句,多唔多人搞小朋友/有奇怪性癖?
利申尊重信仰,想知樓主睇法。
佢哋所諗嘅正義,同你唔同。有啲人係真心膠,覺得警察執法有道理,我哋搞亂個社會。

我相信佢哋嘅心態就係覺得自己啱,我哋先係魔鬼。咁冇計嘅,最後有大審判㗎嘛,咁咪睇吓邊個仆街囉~
呢個問題問得真係好
基督教嘅神有個一般假設就係佢係Maximally Great Being,所有能力都係超然。
神係無所不知呢樣野可以用Botheius Model去諗,
1)Botheius認為神係創造世界嘅主,佢嘅創造包括咗時間同空間。
2)如果神會被時空限制,佢就不是神,因為神嘅能力,根據定義就係最高,不受任何嘢去限制。
3)因為神係存在於時空以外,
4)所以,神睇我地喺地球嘅事就係可以睇到過去現在同未來。
咁叫雞呢?

學Hebrew 咪好難?
則係中學聖經老師都識Hebrew同Greek?
我認識嘅人就冇嘅,如果你話搞細路,應該同之前啲神父出事有關。大家教義唔同,佢地唔可以結婚 ,強行將性慾壓制,於是出現一啲奇怪嘅諗法,都唔出奇嘅。

利申:呢種行為賤格到爆,基督教一衰性罪行,全部教會都唔會請。我哋都唔會希望有啲咁嘅事發生
點睇詩歌全部都唔啱音?有冇得搞搞佢?
sorry我更正係傳道人
姐係我就算研究到出哂journal article咁都係唔會被接受成為傳道人?
其實呢個命題比較大
聖誕前後經歷成千年
用複本抄寫既野 根本好多內容係會因為當時既種族 政權 而改寫
然後又出現唔同既睇法
天主 東正 新教 仲未講其他

如果係傳教 有咩必要要搞到咁厚 所謂講多錯多
如果聖誕得五六十頁 可能百教歸一都唔定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞