[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
仲有,高配13"用開既28W已經有粒10代10nm Ice Lake用(i7-1068G7)
我fd 係咁叫我買16 但真係太重
諗係用兩三年 唯有唔諗佢會出新呢d 野
練大隻啲好過
呢種case真係好難兩全其美
MBP13" (2016-19)無咩野好,不過佢既performance per mm^3係幾高
對於想用macOS,又想盡量有d效能,又想盡輕薄其實佢係set響一個sweetspot (起碼我作為用家係咁諗)
少打機唔剪片無需要升GPU
32GB RAM我覺得唔係專業用途唔需要,不過你真係想用足五年的話就難講
所以真係想買 而又唔急 可以等下先
如果急就無得講 因為都好大機會出14
你係咪未用過notebook
係,有touchID開關掣既機都會開蓋自動強制開機
傳14幾時出
係呀 心大心細 16gb而家就夠用

將來可能窄窄地唔上唔落咁
出面關於16"既負皮都幾一致地有提風扇嘈呢個「問題」
不過如果條fan curve logic唔咁做,可能會去番上代throttling就仲衰
聽日
你覺得用到5年既就升埋32費事後悔
係,第一部mac,但我只係玩左10-15 分鐘試下機
本身唔點打機
https://www.macrumors.com/2019/12/03/macbook-pro-2019-unexpected-shutdowns/

Apple Acknowledges Issue With Some Entry-Level 2019 13-Inch MacBook Pro Models Unexpectedly Shutting Down
完全無聽過呢個問題
有無呢度買左低配機既巴打試過中招?
你可以去試吓MSI同其他大廠既電莖laptop有幾勁風扇聲同d電用得幾快先
講真呢部16"只係同Apple其他MacBook比較先算嘈同埋電量倒水
MBP 13' 2019低配機主表示長插電冇呢個問題

留名recall
請問ching 有無用佢黎執相fcpx剪片果d
有無話import export 片好慢?

我上網睇過youtube 就好2.4 同 1.4 ghz 個效能唔係差得好遠咁

其實我都你旅行既片可以自己試下剪下先買mac
但去睇macbook pro 16 真係望到都覺得好大部
同埋始終價錢都要19000
你開咩setting打
教育價17399
我無用部13"高配黎剪片,主要係on set做photo暫執 (LR D850 RAW)同埋一般media management
FCPX係Apple自家optimize晒俾Mac用,你用粒勁既CPU同埋dGPU好明顯係會幫到,不過佢響13"度係比其他apps更做到野
我唔知你有幾專業/業餘,不過「剪4k」呢三隻字係有好大幅度既意味,你如果要去計算一部機夠唔夠做你係要set準d你workflow所需要既位(尤其係drive data rate)
岩岩攞到部16
如果幫佢downgrade返mojave會唔會好不智?

同埋原來佢個風扇真係幾勁
原廠,我仲未摸熟點set 機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞