[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有無人有用開NVMe SSD case介紹
我都好想知BTO收費會搞成點
btw衣家傳緊因為只有一部分Mac Pro係由Texas間廠砌,而好明顯係先serve俾美國國內訂單,其他國家有可能要再遲d先有
(我自己係響Apple HK個business mail list不過都仲未收到email)
即係美國版就Assembled in USA避咁啲關稅
其他就Assembled in China
最後都係入左mbp 16
等ship
welcome
搵朋友個朋友85買16 mbp
其實搵fd買85個流程其實煩唔煩?care+係自己後加定點?
我就諗緊叫fd 85定自己94算...
care+隨時可以後加
within 60 days
呢幾日睇緊mbp 2手價,見都幾多人放高配版2019 mbp 13 8gb ram 512SSD,有部仲要平成4k,保養仲有半年

如果冇花冇崩,係咪都屌得過定係有伏求指教
窮JJ唔加Apple Care la, 我部15年mbp用咗4年幾都好地地
自己94? 學生?
有冇睇過Apple官網啲翻新機?
我有睇過,但都搵唔到咁平而家大約係10.5k買部15k既2019機

另外想問下我用Apple個網check serial,係咪check唔到佢是否翻新機?
官網翻新好處係Apple full check過OK先賣俾你
電同殼都係新
而且保足一年
睇下你覺得值唔值貴多幾千

個S/N本身好似已經代表咗部機係咪翻新
要check唔知邊個字頭
就咁上網check serial唔會show係咪翻新
收到,唔該哂

我見佢咁平我諗住都係照去馬算,反而我本身其實係想搵部低配16gb ram,而家變左高配8 gb都唔知其實係好左定差左,但我本身都係用來做文書野上網多
啱啱我先退返部翻新i5 1.4GHz 16+128
自動關機,要插電先開得返
有冇2015 macbook pro升完catalina中伏
諗住聖誕假期升上去
2018 mbp 15寸 翻新版
宜家放到幾錢?
驚中伏就唔好升
10.15有咩功能係你覺得必要?
普通用家我諗低配+16GB係實用過高配+8GB,除非你好需要4個TB3/USB-C port

老老實實,二手市場豐儉由人,你有心機又熟行情又好彩的話就當然可以最著數
其他渠道買要俾多幾十%你當係冒唔起個風險既收費
(再者想用Apple又想盡平本身已經有矛盾)
sidecar 唔錯 但係仲未值得為左佢升
似乎係咁樣安排
個問題係深圳呢面會幾時先出貨,以至到會唔會有硬件野唔同,尤其係個火牛同埋無線電相關既chips
我用開一隻WAVLINK TB3,一路都拎唔足速
衣家見ORICO出左隻新盒有用到JHL6340 controller,$890有少少想試
不過屌TB3盒真係好貴,買兩三隻已經買到一個RAID盒或者底板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞