[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想請教下,叫朋友用官網教育價有咩要注意,有無咩限制?
Thx 巴打,仲有d野想問
我部機係SSD only ,會唔會影響邊隻ssd 先可以換又或者邊隻方便換d?
兩隻ssd 有冇話換邊隻對效能提升多d🤔我應該1TB 就夠用係咪換一隻就得
Pro Display
想問下如買我係Mac 嘅safari 開咗啲website 想係iPhone 度開返黎睇要點set?
我記得之前我㩒個+ 最底個有個MacBook’s history 嘅野,但依家冇咗
睇咗Q&A想問:Macbook Pro係咪連送返Apple加ram都唔得?
焊RAM = 出廠就焊死左,永遠唔轉得
(深圳有人可以做不過唔易/平)
明白,Thanks
要撬mon架喎,你去ifixit睇左肯定自己想搞先
同埋個人覺得呢一分鐘升級不過只係7700K係有少少唔抵搞

anyway RAM香港腦場walkin就Kingston,SSD係同MBP2012-2015一樣要用特別插/M.2再轉插
我睇左呢個
https://www.youtube.com/watch?v=QAJh8-WkMYg
但唔見佢有用咩轉插嘅
話說我前兩日都拆過部27”安ssd。買左owc果條黎用。都唔錯
好奇一問 有冇巴打知2019 15 MBP 個mon response time 係幾多ms 官網唔見有寫
想買個外置mon 唔知5ms 夠唔夠做
會玩下FPS
有冇人試過用Thunderblot 2 的Mac用adaptor駁Thunderblot 3嘅EGPU (eg:razer core x)?
諗緊好唔好買翻個配張5700 XT 比我部低配Mac Pro 2013 Late
同埋我個Thunderblot display 有時會冇畫面,要蚊插蘇再插先得
如果加個EGPU可以換個LG UltraFine 5K or Pro Display XDR都幾正
好似要改系統野解鎖呢個功能
我都睇過下話要係系統打d指令先得
我諗你最好唔好咁大期望
佢三個TB2 controller係共用12條PCIe 2.0 lanes,每一個拎4條,一個port只出盡20Gbps而且macOS/driver唔支援MST,姐係唔可能響LG Ultrafine出足5K
如果我無記錯,垃圾筒Mac Pro只有一隻DCI-4K以上resolution既mon係出足畫面,就係Dell UP2715K因為佢用兩條TB2
呢d野一定要睇人用儀器實測
同埋可能要你隻mon有*sync同埋響bootcamp玩先會做到某個反應速而唔出狗
(其實是撚旦啦)
要撬mon咁大工程,如果只係放隻6Gbps既SATA SSD入去就真係都幾浪費功夫
我唔知嗰位巴打因咩事想升級,同埋部野本身係咩spec,佢用途又點
總之21.5"一升級就會有好多唔理想既情況,俾我會唔搞
響System Pref > iCloud > Safari
如果你無搞過settings佢應該只係同步唔到,你等一陣佢就會出現番
哦原來你原本已經係BTO左有SSD?
咁的話佢會有個空既2.5" SATA bay放多一隻,唔換走原本嗰條就只需要買一條特別俾iMac底板用既SATA cable,再求其買隻上面巴打list既大牌SSD

我唔知點解你會考慮另一個方案,姐係換走原裝而換入一條1TB
你做的話一定要搵清楚個轉插同埋條SSD響iMac以至macOS既compatibility問題(Samsung好似970 EVO Plus已經要用Windows update firmware先用到)

「兩隻ssd 有冇話換邊隻對效能提升多d」
你不如講清楚咩情況令你覺得需要提升效能? 你係咪已經確定條原裝SSD係你做某task既樽頸?
應該唔會有咩問題,我N年前做過exactly同一個動作,收貨人同地址唔需要同買家/學生ID去match
thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞