[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
然後下部macbook pro就會上埋/有得選xdr mon
當年出5k iMac望完即刻賣9左部iMac 2013
唔好嚇我,啱啱先出咗16吋mbp
唔洗驚
就算有得俾你選配都唔荒平
更重要係技術未做到落薄laptop
我都係望到個5k mon即刻放棄mac mini
https://www.youtube.com/watch?v=xQGfVFpMpuQ
Snazzy Labs出左條仲詳細過ifixit既teardown片
越睇得多越搞到我好想買部base model番黎玩
我覺得會出個透明case
雖然睇到內籠係幾好丁,不過透明用膠/玻璃可能會減低heatloss coefficient
當年初代G5出嗰時,個chassis design都係劃時代,之後就好多PC tower都抄
佢可以做到有咁多bandwidth,TDP,同airflow都可以一條cable都無用,差唔多所有野都係toolless / 標準螺絲,其實長遠會好好用
base model減左粒垃圾八核,勁細256GB SSD,同埋塊上代RX580X之後,變相你差唔多係用緊成四皮野買個勁高bandwidth既底板+1400W火牛+呢個咁好設計既機殼
屋企有隻up2718q 但係mac 上面點樣睇4k hdr 既 netflix/youtube?

MacBook Pro 16 用咗幾日 今日開唔到機 有通電跡象 trackpad 有反應 風扇會轉
但係完全黑晒冇畫面 touch bar 都係冇畫面
上面個方法唔work 可以聽到有一下風扇靜落嚟 我估佢熄左機
但係繼續冇畫面 trackpad 有反應 風扇會轉
你係邊部Mac?

UP2718Q應該一定要DisplayPort 1.4輸入先做到4k60Hz HDR
而Intel要TitabRidge TB3 controller先支援DP1.4 alt mode,呢粒野只響2018或之後既Macs度先有,再者要部Mac塊dGPU夠力出
再之後要睇macOS (好似要10.14或之後)先支援10bit
而Netflix響macOS個client / 用所有browser都好似做唔到4K
Youtube用Chrome就可能得
另外一條路係eGPU,嗰度有好多可能性

(結論:唔好搞HDR住啦,都未成熟)
無畫面不過trackpad有反應姐係點? 佢有feedback同有聲? (正路完全shutdown嗰時係唔會咁)
你試吓reset NVRAM,先後重覆做足三次,睇吓幫唔幫到
不過retina vs 粒粒mon個分別咁明顯,唔可以咁比較
衣家隻32" 6k其實係同27" 5k根本差唔多一樣pixel pitch
所以你可以俾佢wow既地方就去左contrast / dynamic range,因為佢用左接近microLED既local dimming
呢方面睇你經驗,如果你本身有隻OLED TV或者做野有接觸開HDR content,就應該唔會覺得隻XDR display係咩一回事
(利申: 做野有用SONY PVM OLED上代)
生產線rumor話MBP同iPad Pro 2020年內會用miniLED
我可以話你聽如果佢用,都唔可能係隻XDR Display同級既tech,根本唔存在supplier俾到parts係做咁嗰個厚薄/用電/散熱
所以就算Apple叫響portable既display做XDR,都只係一個marketing buzzword
再者明明iPhone X嗰條線都用緊OLED,佢地無scale上去俾十幾吋既MBP/iPad用根本只係因為無廠整(到)呢個中size
之前睇過Sony 三十幾萬(好似係)果隻廣播級OLED mon,都冇即刻毒死
響tradeshow見定in house?
其實點會俾呢d野毒,呢個級數既tech只係做番啱件事,最多係令你發覺d普通tech原來係咁唔穩定,而唔係佢本身令你有感觀刺激
macmini 2018, 用左dp1.4線
追晒POST想問一問。我想買一部MACBOOK PRO 13" 用,係咪唔好衝動等下年出14"??定係其實分別唔大??主要係一般執相,處理下IPHONE影的片,唔打機。

如果真係買,係咪買翻新就可以?
部 16 mbp 昨晚6點dhl出貨,到而家 23小時,都仲未更新資料

Wednesday, December, 18, 2019 Location Time Remarks
2 Departed from facility SHANGHAI - CHINA, PEOPLES REPUBLIC 18:05
1 Shipment picked up SHANGHAI - CHINA, PEOPLES REPUBLIC 18:01
未出好難講

不過你假設13轉14會好似15轉16咁改嘅話
啲改變對你嚟講有冇用
同埋下年真係出嘅話應該會有新u
你諗下你對效能要求有幾高
唔急用嘅話我係你就等

翻新機買得過
反正都係Apple出品有保障
姐你你已經試左不過佢唔出DP1.4?
如果你可以插同埋響UP2718Q度出畫面,響呢個狀態去macOS System Profiler度搵Display之後cap張圖 (主要係check pixel color depth)

1) mini 2018係有Titan Ridge TB3 controller
2) 佢隻UHD630 iGPU好似係支援4k60Hz 10bit 4:4:4
3) 因為shared VRAM,有可能你部mini如果得8GB RAM的話會分唔夠俾iGPU推野(好似要16GB RAM先去到上限1.5GB VRAM)
4) 你條「DP1.4線」exactly係邊隻? 你一定要由mini既TB3/type-C port出先做到DP1.4,因為個HDMI port version只有2.0 (唔係2.0a/2.0b)
新13/14"如果同16"一樣大改,會好似衣家15"個情況咁令到舊款跌去狗也不屌狀態
除非佢劇烈地增加體積/重量,咁的話對於想要輕薄行先既人有可能會鍾意衣家呢款多d
你無特別話急用就等等,外間估計2020 3-4月會一炮過update iPad Pro同埋13/14" MBP
Moshi USB C to display port cable
聲稱可以upto 5k 4:4:4

我幫部機換左32gb ram, 有無可能分配更多vram?

我無留意係咪經dp1.4 出, 因為當初只為擺脫4k30提升至4k60而買左條線

btw chrome 睇 netflix 鎖 720p 是咪應該買 apple tv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞