[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
owc條ssd可以去到2015 mbp support既max speed只不過真係好貴
換到個用到既adapter可以一半價錢搞店
大,做GPU野大概係快33-50%
咁你換算番去game度可以拎多相似既優勢
成pack過既方案對唔係好識搞既人係適合d既
同埋個外置盒擺番舊drive都幾有用,嗰位巴打可以揀裝Windows去內置partition定裝響呢舊野度
NVMe adapter用Sintech呢個牌子,有寫明for咩機用,Amazon有。

至於sleep既問題,上網search下"MBP" "NVMe" "hibernation"就有
(請服用:
https://forums.macrumors.com/threads/upgrading-2013-2014-macbook-pro-ssd-to-m-2-nvme.2034976/

另外係會有耗電量提升既問題,970evo係用電量高既表表者,所以會有人推薦sx8200 pro(個人係用過WD Black 1TB 2nd Gen同埋Sabrent 1TB)

between, Jet Drive真係好很貴,坦巴係非常追求穩定既人,眼中呢d錢唔算係乜野,不過我就唔願意俾呢個差價。

而我個人用sintech係冇任何boot唔到或裝唔到MacOS既問題
13.4,13.6同Mojave都係
JetDrive 820行PCIe 3.0*2 (<1000mb/s)
960GB都要 HKD >4k

JetDrive 850先行得晒PCIe 3.0*4(~1500mb/s)
再貴d

2013-2015既MBPr,13吋係得*2,15吋就行*4

自己換,1TB 8200 pro 大概係 1k HKD多少少
見到咁多comment 真係眼花撩亂
係咪即係買adaptor,再換會比較好抵?
但我真係冇咩idea
其實adaptor + standard M.2 SSD 同買kit既安裝方法係幾乎完全一樣
最大分別只係買kit set會送埋工具煩少樣野
平時我唔會建議JetDrive就係因為佢性價比問題,佢個solution係幾年前NVMe M.2仲未普及嗰時比衣家理想,衣家就唔係咁計了
不過我見嗰位巴打自認唔識搞咁我覺得佢可能行JetDrive嗰條路會少好多煩惱

當然佢覺得可以應付到的話咁NVMe方案個結局係好好多
明白 唔該坦巴
其實如果買得正確,我諗我識換
上面個位巴打都有send link thx
今日去咗睇Mac Pro 同XDR Display Demo
邊間有?
尖咀
趁Black Friday 喺美森買咗Intel 760p 512GB,換咗mbp 2014條原裝128。adapter 係淘返來因為美森嗰款唔直送香港。自己裝都幾有樂趣,唔難
用緊sintech (深圳公司

MBA 2015, 970evo

發熱好過份,用電大左

可以直接上佢官網買
點解唔直上1TB
512 好快用晒
上YouTube 搵MacBook Pro換ssd大把片教
想知有咩apple換殼大法
部pro 15 inch 2017 果邊keyboard撞花哂
想臨apple care前換翻個殼
難得見到認真回覆 唔係一句支那制
用過switch 火牛充
熱到cls
頂唔順Catalina 落返Mojave
想知Mac個Apple Pay係咪一定要最新OS先加到卡
我加極都加唔到
即係換咗3rd party 後,會食電過原裝?
還是adaptor buy from Amazon 會好喲
Buy from amazon 一樣可以係大陸寄落來
取決於賣家點做

原裝SSD個idle耗電低好多
就算係冇咁食電既3rd party NVMe
本來可以用7個鐘既電
換左用得大概3.5~4個鐘

而970Evo個食電量同發熱量差唔多係最高

去刨左上面貼過個post你就知架喇
你用咩adaptor都係一樣,食電既係隻NVMe本身
再者個MBP機殼無預你插隻咁熱既野入去,就算你搞足heatsink / heatpaste都要個風扇做多d野,加埋本身隻NVMe都chur電,夾夾埋埋用多好多電
原則上2012-2015 retina MBP同NVMe係隔左一代既tech,你用到唔代表佢地夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞