[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
sidecar我過左幾星期之後就少用左,多件野拎出拎入始終都係有d煩
每次新macOS都係咁,就算你好想用都應該等到佢有公認stable version先好上,除非你本身有晒幾個backup solution可以隨時食回頭草,and/or部機根本唔係主要機可以任玩
或者買新機冇得揀
我自己有部MacBookPro13 2018 8GB RAM 同2019低配 16GB RAM
RAM 絕對比ROM重要好多,整體2019順過2018果部,雖然單風扇,但熱度差不多,不過要注意風扇有d嘈

最重點粒電耐用好多
咁姐係可以繼續守多陣
最主要都係想用sidecar 改pdf
想問下買13吋
1.4ghz同2.4ghz個邊部差得遠唔遠
文書係咪買1.4個部就夠?
Sidecar 係咪一定要開two factor authentication?
扭咗幾星期屎忽
結果我都係決定等2020 13/14吋 Pro
short answer: 係
long answer: 睇置頂個彩色表,差唔多列晒兩者既細節分別出黎
應該要,佢要做一次連動/確認Apple ID之類既動作,之後先俾你隨時連線

黑五美森買隻Satechi到左喇
我都係
我應該會等到佢有AX先換
唔該哂 睇到喇
我諗單風扇都夠做掛
部imac 今晚送到
唔知駛唔駛自己落返mojave
我覺得下次個表可以刪哂16-18年嘅MBP15/13
留番2015/2019呢兩年嘅機
因為冇理由再考慮2016-2018嘅過渡機
唔知聖誕節冇冇機會減多一水
上次black Friday買咗太多嘢所以冇買佢
我每次開新post都會update吓個表,次次都去到同一個問題位,都選擇要留舊料,因為都要for reference俾現有2016-2018用家去比較新機
另外就係for想執二手機既人

不過你啱,另一方面無論個表,定係FAQ好多野都似乎唔必要留,衣家其實好冗長,我諗簡單d會易睇好多
我本身都唔缺hub仔,不過見佢劈價劈到$383咁撚抵屌就求其買左先唔蝕底
官方話唔得
不過好似用Terminal改少少file就可以用
個問題係因為舊CPU無硬解,所以夾硬響舊機用係用到但係個畫面會chok
我都到左 但唔知點解個USB-A頭無藍色
我上網搵隻隻都有藍色

右邊上網搵圖 左邊美森
調撚轉左 左邊上網搵圖 右邊美森
睇真d,我地美森嗰隻連封面圖都出晒狗牙... 會唔會係次貨
應該唔會啦
美森果頁應該係官方
補圖,係灰唔係藍色
我嗰隻都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞