[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
https://walker-a.com/archives/5102

映像檔選項 用「Windows To Go」
你插windows usb 按option開機就可以裝
事前準備多個硬碟 或者自己分割harddisk空間
google有教學
過多牌減價先買
佢千銀真係
買俾自己做聖誕禮物
早買早享受
https://support.apple.com/zh-hk/keyboard-service-program-for-mac-notebooks
本計劃適用於首次推出後 4 年內出售的受影響 MacBook、MacBook Air 和 MacBook Pro 型號。

佢係由你買嗰款Mac本身個首發日開始計

以往macOS都係等到大概.3至.4先開始叫定
我覺得佢地應該預左

iMac Pro係Mac Pro已經宣布會再開發(四月)之後個WWDC(六月)先公布,而出貨日仲係要年尾
當時已經清楚部件會用既spec,粒CPU同GPU有幾咁唔勁等等
而個mon亦一早講明同普通iMac無分別,唔會好似衣家XDR Display咁升級
肯去俾咁大銀碼去買一部一體機既人,應該2018至衣家兩年內係有用過逝野去搵錢既人先應該去買,姐係好大機會已經cover晒成本/免稅

唯一一個真係蝕桌既位係iMac Pro粒TB3 controller趕唔切用Titan Ridge,搞到出唔到單線DP1.4 (6k/8k)
so far既NVMe RAID卡都仲行PCIe 3.0速,而因為AMD衣家解放左出4.0既市場,所以短期內你會見到突破速度

至於有咩用途先用到某個效能,呢個問題一向都有少少多餘,只要你俾人做到,d人就會搵到用途
大把需要大量data rate既data science等等都唔會嫌drive快
有乜理由美國賣99美金HK要1000
因為佢無俾512人揀,我睇你都唔係studio/中小企用家咁我覺得你揀1TB會穩陣d
(256GB係緊緊夠你裝OS+apps同基本cache,佢係預俾本身已經有晒data management姐係share/NAS/SAS既地方唔會擺local data既人)

TB3 enclosure我有一隻(WAVLINK)啱啱又淘寶買多左隻(佳翼)
唔穩定又未至於,不過就係有d風險會唔夾,同埋個速度優勢唔係大過USB3.1g2非常多
如果你真係驚就去買現成一隻嗰d
你本身已經有2017想升2019,定係未買想二揀一?
不如講明你用部機黎做乜
m.2 nvme加個盒轉USB 3.1 Gen 2 裝windows黎用會唔會好慢
你用黎做咩先? 比起內置SSD佢係慢,不過做普通野已經好快
咁應該無問題
而家先睇到呢個post
幾個月前買咗MBP 2019
有啲後悔
更後悔做咩唔去盡啲買16gb ram
係咪通常MacBook pro都係襟用過MacBook air架 求安慰

題外話 如果想買MacBook 12”嘅話要咪要買水貨
虛心求教
唔知2015爆spec macbook pro可以賣幾錢
但除左VR我又真係冇需要用到windows
外置ssd裝windows黎玩得唔得呀
香港行貨不嬲搵笨柒
想問蘋果18W個火牛差唔差到13” MBP TB
都係既 搵食機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞