[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

有其中一條youtube實機片close up左個火牛電插
美國版個火牛都係國際電壓,仲要寫埋「供中國使用」
睇黎Apple只係造左一款牛俾晒全球用
12”個shape真係好撚靚好撚薄呀
想問就咁去門市買有無得加ram 同 教育版果個程式package ?
我本身用開ESSENTIAL PHONE 個CHARGER, 27W PD, 細細隻, 同原裝牛( MBA ) W數分別唔大. 但細隻好多, 去旅行用FIT 晒
Switch牛好似係15V 2.6A,都係40W之內
其實唔同火牛既Wattage你可以大概成正比咁去預計佢叉電既速率
姐係例如你用一個30W既牛去叉13" MBP,咁佢大概要比原裝61W牛用雙倍時間
你用一個細過60W既牛而又同時用緊部機的話就睇你做咩,成個CPU package多數唔chur嗰時都用唔過15-20W
睇唔到會短期內出trackpad3,衣家嗰隻基本上除左價錢係無人投訴
而且佢iMac Pro同Mac Pro分別用同一個硬件出左space grey同黑銀配色
應該淨係呢幾部有做幫人換RAM: Mac mini,iMac 27",新/舊Mac Pro

edu app pack就算你響store買佢可能都要你上網搞;你想響門市俾cash?
有傳過如果出新,咁就會支援Pencil,或者有少少touch bar功能姐係根本係一部iPad mini咁
不過都係鳩吹
頂佢update咗隻magic mouse先啦係都
蘋狗一貫傳統都係原廠mouse狗也不屌,如果唔係用家會唔習慣
唔知呢度仲有幾多人記得當年hockey puck mouse有幾多人恥笑,之後隻慣靚既透明mouse又因為得一撚個掣俾人笑用家弱智manage唔到左右click
其實衣家Catalina sidecar功能已經做到幾成呢樣野
不過Apple就唔係太想俾人用部iPhone/iPad直程做mac個trackpad
係要靠某d 3rd party apps先做到
一開sidecar就著火咁
用cpu硬推
咁一般boot camp要用到幾多容量
Win10 官方建議最少容量係32gb
oh,我想問係門市出新機買可唔可加到ram定只係得原本配置同買埋個app pack

屋企長期無人,怕送到過來無人接
所以想直接去門市買,費時上網訂
門市只有某d加RAM款,例如MBP 16"你想要walkin有32GB,佢有一款三皮野既2.4GHz 32GB 2TB 8GBVRAM
你不如網訂,送貨嗰陣再同物流公司交涉時間
有冇巴打用緊dbrand貼?

想痴我部16吋
我買番新機,可以選送去門市,唔知你bto有沒有🉐️送門市呢?
唔減價唔好買住
當年用iMac G3嗰陣佢隻死人滑鼠
到而家magic mouse都係毫無手感可言
Johnny Ive 既垃圾philosophy forms over function
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞