[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
差到 但會越用越小電
漏水快過裝水
夜晚冚埋待機應該都差得起?
去旅行唔想帶個61w去咁大舊
慢啲姐
我試過12w ipad牛都充到
唔該巴打
12W
幾耐先叉得爆
18W叉16” mbp我都試過
12吋Apple有翻新機賣
但呢個時候仲想買12吋係咩玩法
12”翻新價仲貴過街舖清貨價
買 MBA 好過啦
2015 MBP因為未有type-C,只有Thunderbolt 2同埋USB 3.0 (type-A),咁所以你會用唔到衣家一般外置SSD用既type-C (除非你用TB3再TB3 enclosure轉TB2)
用USB 3.0既SSD去外置boot Windows唔係唔得不過會慢
HDD絕對唔應該考慮
我之前用緊 mid 2014 MBP
因為內置得256GB 又屎忽痕想打機
就買左隻500GB SSD 做boot camp 打機
跟機有齊USB type A, type C兩條線
Read 同 write 有500mb 速度可接受
但係始終Mac唔prefer external drive做boot drive
你預會有d小bugs 不過問題唔大

後尾都係覺得好煩
所以而家我就internal drive 割左80GB 做boot camp
其他data放晒落個external SSD到
D bugs冇晒 用落舒服好多
2014/2015直接換過條NVMe SSD啦
要80gb咁多? 我情況嚴重過你,而家得60gb淨
係,上面巴打個建議最理想,換內置SSD
我自己無做過呢個動作不過以我所知:

option 1) 買一套Transcend JetDrive一了百了;佢一套過俾隻新SSD你(唔需要轉插),一個外置USB3盒俾你裝MBP換出黎隻SSD做外置,同埋需要既工具kit
呢個玩法最少野煩不過性價比唔高

option 2) 外國/淘寶買一個MBP proprietary 轉M.2插,再自己買一條PCIe3 x4 lanes既最新NVMe SSD (例如Samsung 970 EVO plus或者ADATA SX8200 Pro),換入MBP之後,舊SSD就擺開一面/賣
呢個方法係最高性能,不過要搞多d野同要買啱野
睇咗條link 好似幾方便 係咪可以去灣仔電腦城買?
得返60GB 就換過條SSD算啦
2015MBP 都仲可以自己換SSD
而家轉左2019 MBP
有諗過買TB3 Case + NVMe但係好貴
btw 大約幾錢到?個網冇寫

坦巴答得好詳細 好人一生平安
OWC都有呢種kit 不過好似幾貴下

買adapter要小心 有d會令到sleep唔到/一sleep就要重新開機
應該都唔考慮adaptor
直接買套kit 唔使煩
想問下IMAC 閒唔時打下機既話
Radeon Pro 580X 同Radeon Pro Vega 48 分別大唔大?
Mac book air 1tb Ssd + 16 gb ram
買左一個月唔夠,有單,Apple store 買有冇人有興趣收,因為想轉其他機所以想放
Transcend香港有行,JetDrive幾個場都有
自己睇price.com搵啦
(不過講真性價比真係超低,其他人識搞行NVMe嗰條路可以拎到double容量,幾倍速,係問題多d)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞