[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔嫌size重量最底配可以食晒呢一刻高配13個market
同樣要i7 + 512 + 16
13要19799
就算唔加錢上冇用嘅i7留i5都要17459
俾多1500有找有多兩個核 大mon 靚GPU 靚咪 靚喇叭 靚keyboard
正常都揀16低配啦
我衣家望住部2018 13"都有少少呢個思維,姐係當時已經經翻新store買都要皮四,仲要粒U只係i5
咁當然個form factor係完全唔可以比較,呢半年來我拎過部機出出入入既地方/袋大部分時間都係唔適合15"+
不過以spec論spec,部13"亦已經有無數次完全因為spec低而拖撚慢我做野,尤其係因為無dGPU

純粹想要一部好打既MacBook,而又要有「基本」16GB 512GB的話,同時接受到大份+重量,真係無咩理由考慮16"底配以外既任何Mac
睇樣似係新新地既深圳垃雜OEM
衣家16"咁新,應該要等多幾個星期/月先會有多d足W既PD牛選擇
你主要係想唔拎住原裝Apple隻牛周圍走,定係想隻牛同時有100W PD又有多幾個低W USB叉其他野?
唔想拎住原裝牛 下下要抆屋企嗰隻
買多個原裝牛都成600蚊 不如買個外置叉電
其實唔BTO係咪唔需要去士多買 (唔計教育店)
咁我覺得你可以做白老鼠試吓隻EGO
出面我聽過真係有人搵既高W PD都係Hyper Juice或者Zendure
當然,walkin款理論上周圍既第三方舖都有現貨,又有機會有某d其他折扣同做分期等等
同埋我唔知大學嗰堆programme有無邊間仲做緊而又有包16",有的話底配真係會好值買
btw,其實可以考慮搵有100W既dock (衣家都仲係少)
不過最緊要係包括最強dock Caldigit TS3+佢官方已經透露左會firmware更新又87W加到支援100W:

CalDigit TS3 Plus (TS3+)
CalDigit is working on a creating firmware update for the TS3 Plus "to support the MBP 16" and meet the power requirements" as of November 15, 2019. Will update when available.

"The updates will be available soon, before the end of this year. Since it will be a firmware update, you can purchase our dock now and just upgrade the software when it is ready. No extra cost for the firmware will be needed!" via CalDigit on Twitter November 18, 2019

Still under development and projected release in December 2019 via CalDigit Support as of November 27, 2019.
但之前Back to school啲人又話伏又剩
咁撚新既款,黑店想俾次貨你佢都搵唔到(住)
買左部macbook pro 13最低配
1000usd真係幾抵玩
大學programme 仲未見到有 16"
可能要下年
直接教育價算啦
佢隻138w賣緊999
大家用緊咩macbook既套出街架?我之前用過incase同cote&ciel,依加等緊16吋黎,睇下有咩新既套可以用?最好就薄小小
俾多幾舊買到TB3 dock喇喎
或者同價既type-C dock
HKD$957 Elgato HD60S 1080P60 HDMI capture box (HDMI輸入俾iMac mon出如PS4)
原來TS3+有得SW update?
用咗成半年都唔知
應該解lock姐 本身可能lock住87w
買教育價ac+都平3舊水
咁又唔係咁簡單
個原理係成個dock由自己隻火牛度拎到既Wattage係一個pool,而本身個circuitry已經設計左會分幾多W俾邊d port用
咁以往舊世代port多數係standardize左固定rating
係USB開始先會有variable
我估計到時解放100W俾type-C PD upstream係會意味住其他port有可能唔夠電,當然係講緊edge case所有port都插晒而係chur緊電咁樣
終於搵到解決mac os catalina bug嘅方法
就係唔鎖機
呢個我有
駁PS4去iMac個mon打個色水反應係幾正
不過細緻度預咗要打折扣
同埋打太鼓呢種超需要反應嘅遊戲就收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞