[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Mac有matlab
apple.com Mac Pro page有buy掣喇
不過仲係死link

謎底解開,打爆Mac Pro要40萬港紙
Apple 應該幾重視同MKBHD合作
平時真係好少見有media/youtuber可以係release前攞到apple product上手用
好撚僧條女
咩都可以扮驚訝
講真,另外兩個係正宗打手唔太入流
而MKBHD都唔係傳統片佬不過佢個workflow係行得幾前
都係要等d真係industry users既實測,呢幾條片只係unboxing無咩insight
尤其係塊AfterBurner卡同埋VEGA II Duo究竟係咪勁到可以收咁貴
香港呢面都有喇
https://www.apple.com/hk/shop/buy-mac/mac-pro/tower
Go through左一次各個BTO pricing
我個結論係no,完全計唔掂數
「開始」唔係basic既config起碼要12核,6x8=48GB,一隻VEGA II,2TB,要成8萬5
一隻VEGA II叫價皮八,響base 580X完全唔可以接受前題下太貴,當然佢都幾有「良心」宣告第時可以config一至兩隻W5700X呢度應該只係幾千

雖然一早預左,不過佢BTO真係食margin好鬆吓
RAM同SSD當然係cap水不過對比GPU同AfterBurner卡(成皮半)可能因為exclusive而真係收得好甘
佢衣家係正正式式price out左舊Mac Pro以至垃圾筒兩代一大部份中階SOHO pros
CLS 1.5TB RAM
買埋個display成50萬
mon連架貴撚過部主機
未出嘅rack同出咗嘅tower有咩分別?
佢預你主機會打爆嘛
佢剷走晒呢三樣嘢
連車轆都冇埋
硬件完全冇分別
可能佢出嗰時會連埋8TB 同新GPU config一齊出
自膠有車轆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞