[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

dhl 一直咁樣 7/12訂 預計14/12-18/12送到 係咪到咗香港先再update
成40幾MP既RAW仲要用LR咁真係唔可以慢

我唔知你有無budget限制不過個理想build係:
- 頂配再轉9th gen 八核 (9900K)
- RAM跟機要8GB,再自己買兩條Kingston 16GB $470蚊腦場walkin價
- GPU可以唔加,照用580X (LR唔係太用得著GPU)
- drive轉512GB SSD起碼,如果budget許可上1TB (LR catalog,database同cache都要幾多GB同埋要快,所以要擺內置)
- 唔要mouse,轉trackpad

呢度$22,069,加AppleCare+ $1299,外面自己買RAM $1000內
另外你需要一個外置HDD擺RAW,如果你原本無就要置,呢度你想問我再答
應該聖誕先有
唔洗要mouse
隻magic mouse好垃圾 有magic trackpad就夠
真係鐘意用mouse既就自己另外揀隻好用既 個人推介mx master 2s/3
百老滙唔會有
Apple有時會有少部份BTO spec現貨但係唔多 可以去問下
ARS既iMac幾乎係完全唔會有config現貨,有都總會有少少野唔match你心水
你如果唔係做job急用你都係等啦
個 mon 冇得 input video sources 落去
第一頁堆Q&A有解答
Trackpad用得耐好攰
想問下2013 Mac Pro有無得自己換SSD
但隻magic mouse 真係超唔舒服🤷🏻‍♂️
要用mouse就另外買 用Magic mouse真係會用到手痛
11月尾買左16,一直相安無事,直至早幾日update 上10.15.2 後,頭先用chrome 睇YouTube, 冇啦啦聽到風扇聲,同cpu 温度去到94度,我又冇做什麼,背景又冇開其他app, 跟著琴埋佢,再打開就hang 左.....
但隻mouse有得掃左右
可以
用M.2 NVMe的話要事先upgrade macOS去10.13-14 (先有NVMe driver)
同埋要搵個轉插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞