[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有時係咁,要等幾個鐘/一日半日佢先sync番
你可以reboot去試吓佢出唔出番
edit咩spec先? 4K如果fps高少少,10bit,某d低壓codec的話會好易唔夠快
400MB/s好似啱啱夠做4k60p ProRes 422
有無人用過EGO? 佢有隻100w外置充電
除左佢仲有無咩牌子有出?
https://ww.9to5mac.com/2019/12/02/apple-mini-led-ipad-macbook-pro/
開始傳出年16吋MBP同12.9吋iPad Pro會用mini LED
極有理由相信今代16”咁良心價係為咗下代mini LED瘋狂加價做準備
幾時先出新IMAC,
個design 都用左5,6年
sad 咁少
呢個係我見到部又殘又無保嘅街賣價
condition 保養未計 靚仔有保實高好多
咁唯有再觀察下 唔知關唔關ios都有更新到最新但mac os仲係10.14事
因為見ipad同iphone相互之間都好快load到對方既分頁
但部mac就一直冇反應 reboot過都係咁
但其他icloud項目又正常 好似備忘錄戈d都好快出到

Anyway唔該哂先
本身諗住換機差距喺6000內都可接受
Carousell啲黐線佬一定壓到你8000蚊收
我唔肯定10.15同14之間點
不過我呢度有部10.12.6既iMac係肯定見唔到其他10.15 / iOS13機既cloud tabs
以我所知應該係10.14同10.15應該只有Reminders係唔通
有畫面
掉轉睇,成部野有幾個位係預左未來更新會升級
Intel roadmap好似都係2020年Q3/Q4先出到Comet Lake 45W啱16"用
打包WiFi6既chip set
加埋Navi再成熟d (或者用W會少d)
加FaceID sensor順便整勁前cam
如果撞正event可以上台講,Schiller或者Craig就可以鳩講咩我地係一定會聆聽民意之類既廢話
所以如果唔夠銀彈 狗衝而家呢部16吋就啱
真係有Mini-LED應該要加Option先有
呢幾日我睇多左實貨真用家reviews,再加埋black friday睇野多番少少出面其他廠機/部件既價,我越黎越覺得16"最抵可能唔係任何BTO而係最底配
衣家狗衝config得太多的話有可能會好快蝕桌,反而底配20k都唔駛就有晒新機殼既好野,而係各方效能都唔係差好遠,又唔駛硬食Apple濫收SSD同RAM既價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞