[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果係垃圾桶>EGPU>5k Mon 有冇可能出足5k
始終個樽頸位都係tb2
請問各位我有部 mac mini, 得256gb 唔夠用, 我係部 nas 上面開左 iscsi 出黎, 分左 1tb 比 mac 自己用, 我應該繼續用 apfs 定係用其他格式都無分別?
呢個問題好難答,要睇你部NAS佢個「性格」,同埋你用途會唔會因為APFS而拎到著數
(俾我會用HFS+,穩陣d)
你嗰部係2013年既機,仲要劈頭已經on撚9咁閹晒PCIe slots,你今日仲用到佢去外插現代I/O已經要還神俾Steve Jobs
唔好搞咩5K mon啦,搵一隻好既4K化算好多
岩岩訂左IMAC 27" ,想買隻2TB既SSD同HDD同16GB RAM X 2
想一次過係AMAZON買,各位有冇牌子/LINK可以推薦下
睇之前啲 post 大家好似唔會講 ram 牌子,廢事話賣廣告
但應該全部 DDR4 2666 SO-DIMM CL19 都 ok, 另外 Kingston 有隻講明 for MAC 但貴啲

SSD HDD 我就唔識
其實係置頂先費事講明,而且近排flash價回落所以無咁緊張
衣家一有人問我都會答Kingston,因為佢地出左嗰條value RAM牌頭係幾抵同埋(好似特登)夾到iMac/mini用
Mac機根本係粗食,你俾普通級數既RAM佢都唔係問題,通常有人買RAM出事係因為搵左d超頻野
有無人本身用緊macbook pro 15" 2019 但換咗16"?
因為個keyboard 搞到我好想換16"
大家覺得值唔值?
可能因為得1Gps, 所以差距不大, 只係貪佢好似比較岩放app, load d 碎file 會比較快反應
買mac pro 2010 再改機係咪終極on9
諗緊好無買部雙cpu 版本打爆佢
X5670 加rx580再爆ram

想買多部機放屋企做後備機
要剪到4k raw 片
唔撚捨得買imac pro or mac pro 2019呀屌
定係用呢舊錢砌部hackintosh算
咁搞法要幾錢?
不如Mac mini 加eGPU
巴打有無link參考下
部MBP16" 就咁用lightroom 做簡單嘅step d 電都倒水咁去,風扇轉得超勁
請問大家有無解決方法
部16”唔覺大家講到核電
關唔關升到頂配事,睇下片上下網都用得好快
你砌機好過la
唔算太on9,始終個cMP scene都幾成熟,要處理既問題通常已經有其他人面對過而有晒解決方法,係新GPU同埋新macOS ver會開始收皮因為metal (lack of)

求其搵部condition唔差既4,1/5,1,淘佬搵深圳堆data center既server pull Xeon同ECC FB-DIMM,一塊handoff到既WiFi/BT chip
之後research好邊個版本既RX卡最少鑊氣 (RX580好似多數直插有boot screen)

潛在問題:
1) 上面提左,個setup前途有限
2) 二三手tower好多時個火牛都半死,MP火牛開始越黎越難搵/難整,同埋無咩代用品可言;仲有佢好似只供得500W
3) 塊底板真係唔夠bandwidth,SATA 3Gb,PCIe2.0,無TB,USB3都要加卡
4) 「剪4K」越黎越對CPU都有要求,視符你用咩NLE
邊度有人真係講核電
差唔多day1到手既人都一致話風扇比平時其他mac機早開好多,姐係部機放熱同散熱都做得多,整體耗電加倍
就算電池量推到去民航上限100Wh都抵消唔到,以至續航力好似不足咁
不過呢d野係意料中事,一部workstation class laptop係應該效能行先的,touch bar 15"就係掉番轉唔用咁多電因為佢閹左效能
仲有,對比出面其他廠同級機或者電莖嗰d,MBP16"續航力已經好似樣,其他款係倒水咁倒一兩個鐘玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞