[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
今日行過IFC未有
想知舊版垃圾桶減到幾多
有無人會買Mac Pro?

ram大過我ssd size
mac pro個spec只要唔壞都有排玩

依個價錢好吸引
或者用到10年。我部MacBook Pro都用左7年了。

其實CPU,RAM,DisplayCard,SSD,有邊樣係之後自己upgrade唔到?
情願買教育低配16吋
i9 + 512GB 喎
垃圾桶唔減價,同11” MBA一樣直接當 discontinued
買唔係問題,記住個KB會隨時死就得
CPU要睇個socket究竟Intel會支援到幾時
當然如果以初代Mac Pro為例,到Xeon開始用第二個socket嗰時,咁同時間Mac Pro塊底板都開始outdate (USB無3.0,SATA無III,無Thunderbolt,etc)

RAM應該係極度地open,係ECC RAM叫難搵少少,不過第時一定好多深圳server pull (其實CPU都係)

GPU只要響macOS有driver同埋有人整firmware,基本上所有GPU都行到

係SSD仲未知,如果佢係依靠T2做controller而且係用proprietary socket,咁可能未來會係好難搵

以上所有野係假設粒T2 chip無玩野,響bootrom level度block人插3rd party野
學之前條片條友話齋15吋個KB有4年保養
有保養都唔掂啦 做做下野死keyboard點搞
手感又差
拎去整又係玩9自己
整都未係最大問題
打得唔舒服先最仆街 直頭係會唔想用佢
原來只係差唔多一千萬好柒,sor
ching 好 pro!
知唔知如果買最平config,剪8K60,需唔需要upgrade下?除左SSD外。
最平唔抵玩喎 粒U唔係好值個價
580X推8K60
我想像唔到一個呢一分鐘剪8K60Hz片既人竟然需要響連登問問題
你不如layout吓你計劃用部野黎做乜,睇吓我地可以俾咩意見
16" 低配都已經 512GB

雖然同一粒 U 但因為散熱, 16" 比 15" 勁 15-20%,變相抵銷左 i7 vs i9

但 16" keyboard, speaker, GPU 大勝
呢位巴打係咪用緊RED拍8K
兩個月前先講緊用4K拍Vlog
明白,即買16底配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞