[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
真係好需要4K又唔一定係買Apple TV
Chromecast Ultra或者Fire TV stick 4K都得啦
除非你好需要AirPlay

想電腦睇到4K只可以用Windows Edge/Windows 10個Netflix app
如果你唔係做野而需要HDR(proofing),的確唔值得處理個問題
Netflix同Youtube都係高壓縮anyway,你想HDR咁睇可能響有好多processing既TV度用佢optimize左既內置app係仲理想
有mac pro demo未?
舊年Sony 係九展一個影音展度展示過依部機。btw 認同你講「做返啱件事」依個term
去睇過,仲未有。
Same here
要到香港先update info
聽日應該會有
希望聽日到手啦
有機會
我當時係朝早8點左右到delivery facility
中午12點左右就收到貨
Mac Pro 升8TB盛惠2萬
2萬咪算平 你睇下d RAM
個8TB無同其他size個mark up matrix有太大分別
不過用家要問既問題係,你究竟做乜鳩要咁撚大既boot drive,而唔去插個PCIe NVMe卡插2-4隻3rd party,而大量data就10Gb去NAS/SAN
仲有,衣家有slot直程可以用optic fiber

同埋屌,人地已經開始用緊PCIe 4.0速既NVMe,而Mac Pro因為Intel仲限緊3.0
我估就算有都應該淨係擺IFC算
其他幾間store長期有中小學生響度用堆Mac玩d濕鳩web game
Intel害人不淺
每次行都有人set做殘體真係好唔開胃
預佢24 小時後會到香港facility center
當時我果部都係朝早5點到facility center, 11點左右送到我手
咁又係,但TST話會有呀。
你問左精靈佢咁講?
美國嗰面好多大城市大mall都話左唔會有
我問左TST 既店員。唔知堅定流。
但其實TST店可能賺錢過中環,所以唔出奇。
不過俾我諗係要考慮客路
例如IFC APM就近商廈
City近大學,沙田近科學園
呢d都有少少機會有堅既Mac Pro買家會想睇
OWC 4M2 8TB都係1599鎂
部base model Mac pro點玩都得
https://www.youtube.com/watch?v=AXg9sMuGxB0
不過衣家已經做到用Ryzen CPU都行到hackintosh
姐係只要你搵到個底板行到PCIe4.0,而搞掂個firmware,就可以行4.0速既4 lane NVMe,突破4GB/s
對於獨立media用家,就算堅持要行macOS,衣家砌一部hackintosh個理由其實好充分
新Mac Pro好多方面都做得好好吓,不過性價比同埋用Intel舊tech呢度真係好大問題
你有無睇條片... 塊ASRock板有兩個TB3 port架
當然如果要黎推6K 10bit 4:4:4會點樣無人知,可能會有driver問題,假設Apple隻XDR唔係用DP1.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞