[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Amazon 個page寫到明 3 USB 3.0 ports 喎
我諗係佢supplier做錯咗插口個顏色 又唔想撈落正常貨度 所以先趁bf散咗啲有咁嘅問題嘅貨...掛
尋日日森買便過今日
落完單算數唔再睇🌚
邊隻hub性價比高?
唔爭在等多一季佢換10nm U
14nm仍然卻步
隻新Dell XPS 13揀左用14nm既六核15W Comet Lake
真係唔知Apple會唔會跟,如果照分高低配,或者淨出高配的話都應該用10nm 28W Ice Lake
佢用Comet Lake thermal throttle得好勁
唔好再用14nm+++++

不過Dell無咩點改過XPS13個內籠,散唔到熱都好正常
MBP13"/14"個case我都係偏向認為佢會用10nm四核28W高配同15W低配
當然仲有個可能係用其中一隻15W再TDP config去25W,咁做可以唔駛再分高低配
嗰三隻有64EU graphics既係最似啱MBP用
你講起XPS
其實我應該會換完手頭上部Windows先到Mac
我應該都會繼續買XPS
但會買15 4k touch而唔買13
有幾多人確定會買MacPro?
我估iMacPro有機順便減價,佢個config而家唔值呢個價喇。

Mac Pro公布嗰時雖然已經知佢貴,不過當時計過吓數都仲可以投資落去
不過過左半年多好多因素,市況前景,AMD CPU方面既競爭力,PC部件價格尤其係flash (RAM/SSD)平民化等等
所以今晚我會留意BTO pricing究竟set成點,再決定有無可能自己/公司會置一部半部 (機會十分低)

iMac Pro其實好似已經有新Xeon可以用,但係max RAM由256GB跌去128GB
一路以黎外間對iMac Pro個印象都只係一個stop gap,係2017年尾到衣家Mac Pro出得之間兩年出黎頂住先既one off產品,所以有可能唔會再出

我比較想知呢啲Pro Cable係Pro乜春
出咗16" 個keyboard 好吸引,今日去咗玩一陣發覺好鬼好打
心郁郁想換,但年頭先買咗部15" i9,咁快就換又好笨柒咁
係咪打錯字,咩pro cable呀?
so far TB線自從ver1開始都唔可以超過2m,TB3就算用active都係限2m,再長就要用到光纖(線頭線尾好貴)
所以唔知佢想點,會唔會淨係整到黑色就叫自己做pro
btw,以我理解,要去到新spec應該只需要雙方controller用Titan Ridge或以後,條線用番本身足40Gbps速既TB3線就得
仲未幫部16吋買套有無介紹
買隻外置SSD裝windows
買Mac除左性能,仲要夠型。
我估會出32' iMac Pro。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞