[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

ECC唔係真係難搵,只係點都少過普通RAM姐
btw佢地係用緊Micron最平既CL22 R-DIMM
至於nVidia,無野係絕對,再者driver同firmware既野事在人為可以係3rd party搞(當然個動機要夠大)
我同你同款機,琴日update無事完成
你restore之後有無再試? 保險d可能等15.3先再搞
logitech官網product page嗰度寫
SYSTEM REQUIREMENTS
Apple Pro Display XDR
而佢應該係行普通type-C (3.1 gen1)
我估如果你唔計磁石啱唔啱fit,呢隻cam其實係同所有type-C Mac相容
原來Mac pro有都有學生價
平幾百蚊定係折?
https://www.youtube.com/watch?v=jv5HIrOrn2o
佢條music recording session片出左了
因為今次佢無份講野咁濟,所以好有質素
老老實實music production用呢部野係overkill,好似佢都有提12-16 core夠有突
RAM嗰度如果你真係有成手sample library的話咁有幾百GB RAM的確係好有用
大風扇+passive cooling都可以咁靜係意料之內,都算係個機殼收人咁貴既其中一個真正賣點
大概係flat九折
我記得當初WWDC Demo Apple用Logic Pro X同時run 1000條sequence嚟show off
我有部late2015 mbp

近期一全螢幕睇片就不時閃閃下係唔係有問題
係咁唔使理8K喇,我諗買都係基本config先,反正之後都可以自己加。
最緊要現場睇下個Mon係咪真係靚過iMac好多先。
點解可以係上海hold 住超過24 小時唔update tracking?
你同部機有仇??

買過新算
新鮮出爐整俾你 好似
條USB-C線仲要勁大陣膠味 有啲黐立立
我16”由落單到收貨差唔多一星期
黑店仲去

我部機㡳鑼C全部換哂
有個怪問題 我跟機買左Pro Apps套裝
今日我見堆Apps有更新就走去更新
但我一更新話我無買到 有無人試過咁嘅情況
iJustine 果樣有D似 timcook。
會唔會有關係?
我都係同款機,琴日裝15.2 都試過突然更新中途黑mon,但之後都冇野繼續update 到。
但係我update 第一版既Catalina 正式版試過部機係出一個士巴拿icon,當時勁驚要上網搵教學重開部機先冇野
我建議你點都要research清楚先
base model除左性價比極低呢個問題之外,佢仲有就係個八核CPU係比起其他BTO CPU低階少少,用RAM既clock低d,同埋好似支援既channel都少d (好似4 channel),而MP塊底板係6 channel,所以連帶最理想RAM數目係6條或者12條 (base model得4條)

mon要靚過iMac唔係一件好難既事,iMac以至LG Ultrafine 5K個panel無論級數以至Apple/LG組裝都只係中級貨色 (如果唔係27" iMac base model點可以皮幾野就賣俾你)
隻XDR Pro Display個spec同價錢定位係高過Eizo ColorEdge大部分款,而次於Eizo隻旗艦CG3145或者SONY BVM OLED reference mon (幾十萬一隻)
有無巴打用緊 External GPU?
你用邊隻相機body?
用咩software? (Lightroom?)
想用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞