[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Mac Pro內置SSD應該係受T2同埋PCIe3.0限速,根據官網文字同衣家收到機用家既benchmark見到似乎兩隻夾埋都仲係淨係用3.0 x 4 lanes,姐係大概sustained 3.4GB/s;8TB BTO就算用密左NAND chip,都擺脫唔到上面個限制

如果你去買隻PCIe NVMe卡,只要唔係插最頂個x4 lane slot,其他slot都有x8甚至x16
我諗好快會有人test到究竟插呢種卡,再行software RAID可以去到幾多速,同埋T2 chip俾唔俾你響嗰度裝macOS / boot
imac 5k 2019同2017個gpu性能差幾多?

睇完spec除咗cpu之外好似冇咩變化
以前玩過hackintosh, 好多時都要上嗰幾個forum搵kext/patch左整右整, 其實好唔穩陣
唔係話以小人之心度君子之腹, 不過佢加咗兩行惡意code喺入面開個backdoor偷你啲資料, 你都唔會知...
咁hackintosh當然有好大問題係永遠都唔變
不過有時就算係真Mac,都會因為專業原因而唔可以隨便update OS / apps如果唔係一有野壞就含撚
再者一開始個setup都唔係小野,如果有幾隻專門硬件野一定要夾driver

AMD+N卡響某d範疇個性價比講緊係Intel+A卡既幾倍
如果計算埋你上面講既負成本,條數都仲可以傾向hackintosh
(或者直撚程行Win10算)
咁應該買1G 定 256G好?反正之後都會自己加SSD。

題外話,ching有無留意開TB3 SSD Enclosure?我想買,但睇網上review好似話唔stable,成日會自己eject咁。都無咩大廠出呢D產品。
imac 想買隻 mouse 有冇介紹?本身用緊 trackpad
打機定工作用? 有線定無線? Budget?
有咩application需要用到12 ~ 14Gbps?
搭單問 打機 無線 有埋叉電 大概要咩價位?
有日部macbook pro 2018 keyboard 出事
有拍片 有粒key input 唔到
拍下部機又得返
仲有冇得叫apple 換
四年keyboard保養
拎去Apple整
之前買imac pro d人都幾撚揼春
對唔住大佬
$300 左近有冇得諗
用緊
好撚正
想問catalina 穩定未?
有冇巴打用緊iMac2019但又有玩埋VR?
最近上日森買左個oculus quest
但好多嘢要windows
但又唔想為左佢一樣嘢裝windows
想問下win10 64bit iso想整boot camp
但每次都話複製文件時出錯可以點解決?thanks
有冇巴打用緊iMac2019但又有玩埋VR?
最近上日森買左個oculus quest
好多嘢要windows
但又唔想為左佢一樣嘢裝windows

根本好多嘢都要Windows
bootcamp啦

一係Pandora
unibootin
直接裝入第二個硬碟

進階少少 用分區工具 劃個空間出黎再裝

安裝方法同pc裝win一樣
唔太識,可唔可以再講多少少
我依家係買左隻win10box usb同cd key
原本只打算係bootcamp後入ce key
你嘅方法係咪即係自己手動割一個空間再用隻usb裝?
windows 10 安裝落去 external ssd 第二部 MacBook boot 唔到 windows 10 同埋 time machine backup 唔到
係咪要格式化 external ssd 之後重新 set up 安裝?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞