[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
不過真係黐線
點config最快20號送到
但加個車轆要出年2月
其實8TB有咩技術困難要遲出
明明16”已經有
但應該都係咁插?
定係8TB純粹出唔切貨

終於掘到條Pro Cable出嚟
睇落係轉咗用嗰啲繩嘅物料
出唔切機會大啲
佢都係16吋MBP出嗰日先話Mac Pro會加8TB
睇其他post屌到
接近10億的 subscriber
唔講有幾多人like
MKBHD點都有內容過Jonathan Morrison同iJustine兩件打手
特別係後者真係煩到癲
本來都有諗過上
不過check 完發現 我部ipad mini 4 上到iPadOS 但用唔到sidecar
可以慳返
唔緊要啦屌, 部MBP 而家都係用黎睇AV
iMac Pro 係咪update左D config?
我諗 iJustine 連部機入面裝住 d 乜都唔知道
總之要等d真既專業用家實測啦,雖然應該好多都係大studio/enterprise in-house,可能個workflow都唔可以公開嗰隻

衣家Apple搵呢幾件去打頭陣其實係PR方面既考慮,似係想修補番過去幾年俾人屌唔理pros個形象,而唔預真正Mac Pro買家會聽呢d人講
(當然4K unboxing係俾到一個幾3D既idea你知部機個結構同用料等等)
唔覺有
你點解會有興趣?
衣家普通iMac 2019夠做有突喎
呢個post都有人屌不過少屌,可能因為有共識係新OS唔好咁快搏命上
(其實係咪應該置頂都講吓?)
btw,10.15.2出左,d人話已經fix左16"個speaker爆聲問題
8TB無論MBP定MP都可以需要某個密度既NAND chips,可能幾個月前廠方都未開始收訂,根本想有都未咁快有
而MBP16"因為係Apple自己廠去焊,所以少一個工序;Mac Pro嗰隻如果同iMac Pro一樣的話會係一塊slot loaded card可能又要整一陣
睇unboxing見到MP條AC線同埋叉KB mouse既Lightning都用左braided cable,姐係外殼用左層纖維加固,理論上係耐用同埋shielding都好過平時Apple嗰隻懶環保既膠
所以我地琴日啱左一半,條pro線本身真係無加spec而且真係整黑色,不過實質上係有響外殼改進
我都見到,嗰四隻轆好明顯根本未搞
其實如果原裝腳已經可以拆底去裝轆的話,咁樣係開放左一個市場俾其他人去整custom wheels
佢一套轆收成三千蚊,出面五金你custom到點撚樣都唔駛咁貴
俾我會整studio cart呢種轆
rack版有晒standard rack mount,同埋個內籠air flow都預你打橫放,個面板應該係向前抽開(tower係向上)
另外應該跟線同埋配件都係預俾server櫃,唔知火牛同埋PDU入插有無得俾你揀其他形狀例如米奇/豬鼻
Apple都好耐無出過server產品,我以前用過佢個7+7bay XServe RAID好似就黎廿年前
專門店有實物未呀?
巴打你計吓數好喎
TLD啲片都話仲有少少insight睇到
iJustine 真係唔知佢做乜鳩
都唔知點解會紅得起

Btw講起MKBHD, 佢好似同LTT鬥緊邊個快啲到10M sub.
輸咗個個要着晒對方啲product上身
JM(TLD)佢今次有誠意少少,出左既unboxing只係開頭,之後follow up既「reviews」佢有搵專業friend去test run部野,好似包括recording studio同industrial visual artist去睇吓響個別範疇呢部野有咩作為(大概係Apple個pro workflow focus group咁)
講真如果只係for佢地自己用,JM同MKB兩條友就算計晒要real time搞RED 8K都唔需要一部28 core 384GB RAM既workstation
MKBHD TLD同iJustine三個首先又要後生又要幾百萬subscribers
加上完全融入Apple ecosystem
條條講Apple嘅片都講自己幾鍾意Apple
電話電腦手錶平板喇叭乜都用Apple嘢
最緊要佢哋連剪片都用FCP
用FCP剪片好過Premiere乜乜乜
條條片閒閒地都幾廿萬至過百萬views
最緊要係佢哋唔會喪插Apple好似LTT同Unbox Therapy咁
就算批評都有留手
所以MacBook Pro同Mac Pro都俾佢哋玩先

不過Apple唔知點解三個入面特別鍾意iJustine
仲要揾佢做啲FCP seminar
可能佢係唯一好鍾意Apple嘅女性tech YouTuber啩
但佢成日都碌大對眼扮驚訝嗰種dumb blonde格真係好唔開胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞