[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Apple野真係永遠唔好買第一水
其實呢幾年都好多人話Apple啲mon黃過以前好多
我懷疑係特登
唉 估唔到自己中招
以前都有人咁講
你影低而家有幾黃跟住隔一牌再影就知
想問下mba 頂spec 買唔買得過?
laminated display一開頭會黃唔出奇,因為Gay Cook作為生產線專家佢玩零倉存玩到出神入化,好多時個客收到嗰部機可能只係三幾日前先啱啱裝好

如果關TureTone都確定偏黃咁拎俾天才bar佢應該都見到,尤其係可以同在場既demo機比較有分別的話
其實你可以唔book slot就咁walkin去擺埋一齊睇一次確定先
粒u限制咗部機嘅性能
絕對唔建議
升級MBA同一舊錢已經夠你上13" MBP,部野會全面地勁唔少,而又唔係厚重好多
坦巴做咩行業,熟apple 熟到咁
以前提過啦唔詳述
總之係多媒體老屎忽
10.12可能因為太舊所以收左link
衣家如果唔小心上左10.15係應該番番去10.14 Mojave已經安全:
https://itunes.apple.com/us/app/macos-mojave/id1398502828?mt=12
製片嗰類?想入行
mbp 既話其實想買16", 但銀彈有限
但mba攻頂連mbp16一半功力都冇
巴打想問下 MacBook Pro 2015 (i5 2.7GHz cpu, 8gb ram) 上Mojave/high Sierra 會唔會好吃力?
我notebook 但求輕簿, 係咪需要高效能 我都唔知
desktop 都少開
以我觀察,10.14響2012-2015既機度行係順過10.12
不過呢,我因為必需要穩定既原因而手上既iMac (2015-17 / mini (2012) / MBP (2011-2015)都停響10.12
你如果係個人用途就上得過既,始終有唔少野響10.12係開始唔支援
最緊要事前起碼有一個(Time Machine) backup
如果係咁你做咩要響MBA度升級? 就算想要storage都只需要升SSD
寫Early 2017既人係3rd party,應該只係因為佢地寫錯先咁,2017一路都係得一款mid 2017 12" rMB
你部野好明顯未過買機四年內嗰個限期,不過嗰個program係不成文非公開,所以你都係要book天才bar去deal一次先肯定可以免費換
係,我都覺得對budget有限而又唔係極高用量要求既人個config sweetspot大概係咁:
12-16 core
48GB RAM (純粹想跟機有夠六條RAM用足一set channel,自己加RAM就另外六條唔會互溝)
1-2TB SSD
580X (或者之後嗰隻W5700)
我唔係mac user. 現有windows notebook 都係m3
想試下macbook所以選擇緊
豐澤都有咩?
show張證就得定要scan埋張證做record
Mac mini 2014 自己換SSD 難嗎?
啱啱入咗手16
差啲入咗手Apple賣嗰隻Satechi
想要有兩個hdmi嘅hub, 巴打們有咩推薦
另外你地用有線多定 成舊插入部macbook嘅多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞