[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有冇巴打用緊類似?
Black Friday 1TB冇點減到同埋都冇咁大的需要
我自己iPhone貼咗幾年
如果你睇厭想搣走
搣嘅手勢好可以重用
幾錢先
其實有無話教育版mba, mbp會廢D?
好似同係大學買個D一樣, 聽講會廢D
7Gbps 係咪即係慢左
唔係7GBps咩
咁樣raid 完個latency 會唔會低得過 intel 900 905 之類 pcie ssd?
岩岩想入手MBP
Satechi 係咪已經減完價
坦克巴, 如果Mac Pro Late 2013 自己淘粒12核CPU E5-2697v2 升級點睇?
本新係4核低配 ,D300 ,16gb ram
由於現在新出d camera都仲係keep住係4k
所以剪片速度我都仲接受到
而且部機接左好多個project有感情 新機又太貴
上網睇多核跑分升左兩倍 拍得住Mac Pro 2019 低配

同埋我用得最peak果時睇d ram 用得14gb 到
有冇需要升到64 gb ram?

Thx
有冇人Activity Monitor Disk入面有個process 叫syspolicyd 個Bytes Read奇高,用左3個鐘成1TB,100-200mb read/sec. 重會發熱,不過熱就唔知關唔關事,個cpu長期run 10%樓下。
我已用32GB ram,都係正常使用,冇剪片果啲高cpu野,請問正常嗎?
我係用16 pro 2019
隻satechi上星期三係美森買 琴日就到咗
我覺得衣家加爆MP6,1係好時機
RAM價回落,粒Xeon又響server度大量退役抆出黎賣俾你,呢個低水位情況可能過幾年因為供應減少反而有可能回升
況且部野加爆之後的確仲應付到現代project,係I/O可能差d
既然係感情機想長keep就打爆到64-128GB RAM囉
(不過呢部野有個風險係燒GPU,但係你用左咁多年都無事咁可能安全)
好!多謝意見,GO 12核+64 RAM
想自己升級2017 21.5" 4K imac
CPU i7 7700, 32gb ram, 1 TB SSD
ram 同ssd 應該買咩牌子同埋邊度買好?
請巴打賜教
我準備好爆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞