[Mac撚] 用家/買機集中討論(35) 16”趕2019尾班車,Mac Pro仲未見影

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有冇人覺得2019 15” MacBook Pro 好熱
以前用2014 都唔覺熱
而家係待機都會暖暖地 跟住條touch bar 又成撚日冇反應
我係咪買左次貨 定係Catalina 係原罪
壞咗定手感問題?
前者有得免費整
自己改fan curve
default係會prioritise 靜 只要唔係熱得太過份
唔怕嘈少少既話可以長期max 會涼好多
點改
以為冇可能bypass 到T2 chip
簡單既rule-based control 可以用istat menu
仲有幾個唔記得名 遲少少再答你
我有隻蜘蛛5pro 要cal可以借俾你
MBP嘅面板係靚嘅 肯定有100%srgb
但係個出廠color management係亂撚咁嚟
有冇人部MacBook差電差到100%就會有靜電,隻手掂到部機金屬位置就會feel到,有冇得叫藍精靈換個charger?
正常
Apple 產品一直以黎都係咁
免費換好快啲去換一次
成個底換連喇叭連電果啲
2017可以用到佢轉faceid 先換啦
charger冇接地 正常
用extension cord可以解決呢個問題

或者如果你用usb-c adapter 用hdmi駁住個mon而個mon有接地都會冇左靜電 其他port未試過唔清楚
有個叫macs fan control都可以試下
手感問題
同埋真係好嘈
半夜用電腦都驚嘈親人
上星期訂左部底配Macbook Pro 16
琴日到貨後有d後悔,無升32GB RAM,未開盒
有無方法退返去
好呀 巴打 可以點聯絡你
其實我覺得自己cal呢個step係暫時無必要:
1) 如果係膠水未乾而黃,你一係換過部,如果唔換的話個mon會遲早變番藍/白,咁你衣家去cal完還俾人之後無得再cal
2) 如果係因為其他問題例如出廠white point set得好錯,呢個係Apple責任,佢係應該換過部俾你(香港既天才bar絕對無能力/工具佢幫客cal mon)

只可以放出去
個人意見:
2016嗰代因為硬件好廢同埋鑊氣最多而且舊多一年,所以升去16"個理由幾強
2017因為少左鑊氣同埋用左Kaby Lake,所以如果唔係個KB壞撚到阻礙你做野都可以忍
2018-2019就更加,除左GPU之外無咩spec差過16",而且2018 KB可以換去蝶3.5有排挨

所以16"出嗰時我地都講笑話15"touch bar用家不如當無見過16"啦
有無巴打有興趣?
明白 咁我用到星期六 去問天才 睇下點先
但會唔會去到個天才會幫我set返個white point
如果佢係硬幫我cal既話 係咪換過部比較好(但會唔會佢d display 機都係黃[black][/black])
Catalina多數關事,10.15.2超多人報告touch bar hang撚左 (我部2018 13"琴晚先hang過)
當然2019 15"本身個散熱的確係垃柒圾
用Macs Fan Control啦
我答你唔到,呢度有好多野考慮要你自己決定
主要係睇,如果你手上部機根本無其他問題只有mon黃呢味野,咁走去換係咪會換到部壞其他野俾你 (仲要可能係翻新機)

white point的話係可以用macOS built-in既ColorSync Utility搞,其實你用肉眼已經可以,只係用Spyder之類既儀器當然會準好多
我有部iMac 2017就係自己用肉眼校white point去D70算(當然iMac要退換係煩過MBP好多)
MBP16個Speaker真心一流
原來係咁 唔該哂
咁我backup定啲資料算
MBA 2016 用Catalina 真係唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞