貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
食生肉你要比骨佢架ma
可以加雞翼雞頸果d
唔加骨就加骨粉/蛋殼粉
如果有指引就跟,正常簡易計法係每磅肉加1000mg-1200mg鈣,如佢每茶匙已有咁上下分量嘅鈣就ok
3G=3000mg,當中有33%鈣即大約990mg鈣,好接近
Core original 營養上同kitten分別不大,對比好多幼貓糧重好營養

營養膏太多添加劑,奶粉成份其實好差,只係奶貓太細無牙食又無媽媽局住要餵
我個人傾向以健康為先,食益菌養好佢腸胃消化能力,必要時比埋消化酵素,吸收好胃口好自然長肉,第日絕埋育重易肥

我啲貓細個嗰陣係2餐乾糧(core original/thrive/subzero /devoted/ziwipeak 都買過)加一餐主食罐(唔同牌子嘅肉絲或肉醬都食)配搭益生菌,間中魚油,最緊要係佢食夠分量,而且越細個接觸越多不同牌子口味嘅糧就無咁易嘴刁
佢無落防腐係好健康,但係2個星期要食晒加多十幾蚊買樽洋車前子粉用一年都用唔晒重要自己都食得
排毛個主要成份係洋車前子,其他成分不重要
我一日餵100g 肉比貓食,每日比1/8 teaspoon 海藻粉比佢
聽人講紅薯加橄欖油就係化毛食品

我一個星期會比貓食一次
唔該哂你
我係新奴才 唔係好識
咁4個月大嘅貓仔係未都可以食全貓糧?
超級超級感激你解答得好詳細啊
魚油嘅話你有冇咩推介我有追開post食緊drmercola營生菌同消化酵素 但係有時候兩隻衰貓知道加左料就食少左咁
另外有時候想間唔中夜晚個餐主食罐變蒸下雞柳牛肉之類 係咪要買牛磺酸同鈣粉?仲有咩營養粉係佢地需要架
定係其實間唔中一餐 唔係全鮮食嘅話就可以唔洗落營養粉?
試咗餵涷乾教好中意食
諗住5餐/4餐
2餐食k9涷乾 2餐餵thrive幼貓罐 1餐wellness core幼貓乾糧得唔得?
會唔會太雜?

因為2隻貓全罐罐真係開支太大
佢哋而家一隻3個月一隻4個月
之前我會加益生菌同消化 仲有魚油
因為餵咗罐成個月都仲係軟便
益生菌消化同魚油就餵咗2個星期左右

題外話
同埋貓貓之前生過癬 而家好返 但身上仲有幾粒凸起嘅嘢 唔知係咩
會唔會都係癬定結焦?
我應該由佢好定整走佢噴神仙水?
因為個義工叫我刮走個焦之後先噴
100g即大約0.22lb肉=220mg鈣
1/4-5茶匙會好啲
識得咬糧就可以,4個月可以食啦
無所謂,貓日日都奶毛,有啲潔癖嘅奶得重多都係睇翻自己隻貓,我自己係一星期3-4餐會加
鮮食佔不多於20%主食就唔使加supplements,例如你一星期比21餐,每星期就食不多過4餐鮮食
你餵凍乾唔係重貴咩同埋係咪乾食?如果係就不如唔餵(好多貓鐘意乾食多過加水還原

癬方面試吓用蘋果醋,醋1分,水2-3分,天然嘢又唔怕貓食咗落肚,神仙係稀釋漂白水同貴
好的唔該曬
唔該哂!領養3個月時已經識咬糧 好叻叻
涷乾加水
因為佢哋食罐罐好易成日放屁
涷乾好似反而易啲消化
咁如果撈啲凍乾落罐到加水得唔得
Iherb 有好多,都係幾十蚊,我用緊source natural
只要有加水就等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞