貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
建議睇咗「貓咪這樣吃最健康」對鮮食有基本概念先
佢有介紹綜合營養素
2個都可以,以肉粉嚟講,go會好啲,蛋白質多碳水少
但如果平時食開碳水高嘅,直接轉go可能會有一段時間軟便,因為貓會啊適應蛋白質變多咗,要配合益生菌同轉糧時間耐啲
Applaws 轉起嚟無咁難適應
補充營養嘅嘢食物愈天然愈好,所以一定係
生肉》鮮食〉主食罐頭》乾糧
未試過生肉嘅會有忌諱,可以由鮮食著手,香港都有唔少賣竉物鮮食(齊營養嘅)我唔賣廣告了,有興趣可以search 下
好多主食罐你貓貓都食到,唔一定食醫生開嘅嗰啲處方你睇完成分就明我講咩

反而要多食魚油同益生菌打好個底,貓recover 能力好強,佢食得健康好快睇到改變
佢食緊嘅糧食咗幾耐?乾糧好難日日轉口味,食咗幾個月就可以轉下

由hill 轉嘅話 wellness core 比較易適應,蛋白質無thrive 咁多,而且都係細粒糧

益生菌暫時都係mercola最好相對當然貴好多。如果貓腸胃已經無事,食益生菌只係for 保健用,食goodpet 係夠晒
佢食hills食左差唔多4個月了,由2個幾月大食到差唔多6個月大!可能佢宜家啱啱發情,食慾不振!
咁我都係轉wc先啦,之後食左幾個月先轉thrive試下啦!想問由hills轉wc預幾多時間比較好?

我宜家比佢食啲鮮食包,冇屙軟重幾鐘意食,好似屙多1-2督尿,其實對佢健康係咪好啲?

另外,我上網見到有隻Pro-Kolin益生菌止瀉劑,係咪佢屙軟個陣比佢食,無事就用番mercola調理?

食多啲濕糧好過什麼補腎品,因為身體脫水係直接損害腎功能
香港都係搵代購喺外國買
有個英短貓谷有見過代購
如果對雞敏感,多數對火雞都係
可以試兔,不過呢啲係乾糧,碳水都幾高,唔係長期食都可以嘅

試對咩肉敏感用濕糧會好啲,尤其寫明係單一成分嘅肉,無咁多雜項影響測試結果
同一牌子個配方多數一樣,係肉唔同,所以我唔係所有口味都列晒出嚟
OB無穀雞肉係ok嘅,A+有佢
無咩心水就喺grade A或以上嘅揀
罐頭魚轉陸地動物,咁細個就魚好快嘴叼
乾濕糧分隔至少半小時先餵,一係直接主良罐當一餐

一匙有幾多g?食唔晒一係無興趣食,一係唔餓
BTW5個月到咗絕育時間,我就同貓由每日3餐轉2餐無你餵得咁密
罐頭我都會加d水(同奧米加3)落去餵主子

雞肉個d剩係舔晒d水就走左
要我手拎住d雞肉餵先食
吞拿魚就食晒咁濟
外賣個d 膠匙羹,應該15g左右一羹
今日發現有一隻個肚仔好漲,又冇乜食慾,可能都真係食太多
(但另一隻完全冇事,仲好食得)
明白
可以試咗益生菌睇吓對消化有冇幫助
貓女的話2.7kg重可接受,絕育後體重會慢慢升
乾糧嘅話3-6個月,成分較複雜本身適應都要時間

濕糧無所謂,日日唔同都得
上面嗰2樣益生菌同魚油都可以呀
益生菌包裝有指引俾幾多,內附匙羹半至一匙左右,爛屎就餐餐食,平時無乜嘢都係隨心一星期幾次,當然一日一次都可以

呢隻魚油一粒dha+epa唔高300mg,一日一粒安全嘅,通常有病嘅建議一日一粒,保健的話一星期2-3粒都好夠

肉源唔同分別都大㗎,紅肉營養會高過白肉
而且好多時乾糧多數雞肉,罐頭就揀多啲其他肉,食的多元化啲,唔好食死一種,以免對嗰隻肉敏感
口味真係好難講隻隻貓唔同
我幾鐘意thrive,夠香同成分好

佢本身身體狀況如何?如果ok同唔係肥底可以斷食至2日,本身一日兩餐嘅話都相隔十幾個鐘唔算耐,梗頸嘅貓再耐啲都得我嗰隻印象係5日
Yes 魚罐咩牌子都唔好買,魚罐只好喺當貓貓病咗無餵口時用

皮膚差要多補水,油脂都好緊要
多啲濕糧,一日一餐濕唔算多但好過無
食魚油減輕身體炎症,提高免疫力,酵母菌就無咁易影響皮膚
益生菌就幫肋吸收營養,食得好都要吸收好先有用

唔好成日沖涼,會沖走表面保護皮膚嘅油脂
明顯皮膚問題可以用蘋果醋溝水1:3消毒
一般轉糧係新糧1/4開始溝,屎無問題先再加新糧比例
安心啲就1/10,主要睇隻貓腸胃適應能力

多尿屙梗係好啦每日起碼3篤先穩陣

我都係照俾mercola普通腸胃不適食益生菌就夠,通常因為有病/生蟲痾到水咁先有需要有藥效嘅嘢止痾
你唔好再俾吞拿魚等佢忘記嗰種味啦
兩者有比較雞肉變得無味會唔想食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞