貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
另外想問下絕咗育同未絕育餵食份量會唔同嗎?因為我主子未絕育.thx^^
想問下主子食完杜蟲藥隔左1個月 啱啱見到屎有蟲蟲同肚柯 但包裝寫3個月食1次 咁應唔應該比佢食多粒
唔好意思我表達得唔好,應該話我主子只係食好濕既糊狀類產品,例如ciao 條狀個D,其他任何要需要咬既濕糧都唔食,幾平幾貴我都試過😣。依家佢正餐我主要俾佢食thrive 乾糧,加少少 ziwi 雞肉風乾。
自從一年前養貓開始,一直都有追po
絲打真係好有心得,仲要勁有耐性答晒大家重重覆覆既提問
希望大家既主子都乖乖地食到肥肥白白健健康康
屋企主子早兩日因為屙唔到尿入左院,醫生話膀胱有沙塞左尿道,住左幾日院,依家出左院了
醫生開左Hill’s既c/d,不過主人唔中意食又唔肯食

長遠黎講想轉全濕糧,想問邊款岩主子食
屋企仲有另一隻主子淨係中意食乾糧,都曾經照過膀胱有沙,如果要食乾糧會推薦邊隻
本身食開orijen既6種魚
辛苦哂
只要係全貓糧,斷奶後就可以食
(以前貓糧分成幼貓主要跟AAFCO 營養標準最低指引,達到最低要求就可以叫成/幼貓糧,例如幼貓蛋白質要30%,成貓只需28%,所以一般傳統成貓糧唔啱幼貓食。最低要求變相幫商人慳錢)
而家好多天然糧成分好咗,又多咗肉,營養都豐富啲,再分成幼貓已冇意思
如果貓從來無食過吞拿魚唔會變到咁
肉醬唔食已經無乜選擇喇喎⋯⋯牛/羊/鵪鶉/鹿/兔/袋鼠呢啲多數肉醬,肉絲多數雞肉,咁即係而家only餵魚罐?一日唔停魚罐一日都冇得救
以前無為意吞拿魚唔太好,當時又唔係日日開罐,見靚罐就隻隻味都買d,細個食極唔夠乜肉都食
近幾年先日日開罐,點知食食吓咁撚揀擇
唯有乾糧只買雞味
想問下貓唔肯食乾糧可以點?
唔好意思借位post各位貓奴幫手send下email推下post

[懶人包]變態教師夫婦懷疑虐貓 四死五傷
https://lih.kg/1888030
未絕育新陣代謝快過絕育,消耗嘅卡路里都多啲
正常情況下要食多啲嘢
跟包裝指引,呢啲藥多食無益
咁肚柯點算 拎去醫生話食抗生素可以殺埋蟲。。。。。。
Ciao佢未必唔肯咬,乾糧都咬到點會咬唔到濕
睇怕佢係鐘意嗰啲味精糊仔多啲
認為濕=味精糊,其他濕糧無佢咁香而唔食

但你都可以試吓將罐頭加少少水打成糊比佢試,肯食就真係純粹懶得咬,唔肯食就一定係吞拿魚上癮,要同佢戒ciao
多謝支持
有時睇多咗資料有啲資訊update咗
同一種問題解答都有新睇法
如果問得太密就會簡略答
想問下daily delight 主食罐 jelly 係咪有卡拉膠?
食得多會唔會有影響?
之前主子食過canagan同thrive 依家都有食 但係唔會食晒成罐 上次買左daily delight 試 佢食晒
家中有一隻腸胃敏感既10個月大布偶同一隻4個幾5個月大既家貓,最近布偶唔知點解一食生肉就嘔(平時食開),唯有逼住餵佢食返濕罐,我地考慮緊轉返乾糧。之前餵Thrive諗住係A++,但布偶食完軟便,唔知係咪蛋白質太高

想問下樓主Merrick BACK COUNTRY獵鳥全貓配方 (無穀物天然成貓糧雞肉火雞肉+凍乾生肉配方)質素點睇?

如果轉返乾糧的話,我考慮溝2~3隻糧俾佢地,想問下意見,揀左以下幾款糧。謝謝🙏🏻
1. Merrick無穀物幼貓
2. Merrick BACK COUNTRY獵鳥全貓配方
2. Oven baked無穀物雞全雞
3. Nutrience無穀物雞火雞魚全雞
4. Go!無穀物雞肉火雞鴨肉貓糧
漏左Stella & Chewys 既冷凍生肉貓糧 - 放養火雞配方同埋凍乾生肉外層低溫烘焙乾糧(混合凍乾生肉粒),我見樓主好似冇對Stella & Chewys既乾糧有評分
開支最多係罐頭-中價嘅都好多揀:
carny $18/200g
Fussie cat 罐 $9/80g
K9 $24/170g
Kaho $18-24/156g
中位數$10.5/1餐,一個月就$315

請問有無其他肉醬(細罐)推介
食緊K9(細)同汪喵(細)
Kaho無細罐
Thanks
想請教一下有關主人肚柯既問題。
主人四個半月大,本身上個月食緊Overbaked既幼貓糧。 之後想轉主食罐, 所以就入左一堆 , 唔同牌子既罐。 Eg:Canagan, K9, AATU...etc

日頭到中午就乾糧,晚上就食罐。最近就食完overbaked, 所以諗住轉下糧 , 但係留唔夠糧比佢慢慢轉糧。 星期日照比左Dr.Elsey's 雞肉糧佢食,個晚就柯左爛屎。 第二日又正常番 但到星期二又變番爛屎。星期三都係,所以我星期四 就索性唔比乾糧 比濕糧,不過到岩岩既都仲係爛屎。想請教下依家應該點喂食會比較好?

補充下,
星期2個日佢未柯爛屎前, 見到佢眼屎黃同黏同有D咪咪眼,就帶左佢去睇醫生。 照講番個情況, 因為星期一便便正常所以醫生只係開左眼藥比主人,叫我再睇下情況。 眼個到依家好似冇已經咩野,但就仲有柯爛屎問題。 期間主人一路都好有活力同食欲。 星期日會去覆診, 我想問洗唔洗 驗下 貓瘟,疱疹病毒 穩陣D? Thanks
想問下,隻貓8個月大,領養返嚟之前一路食緊rc,之後我都一直試緊轉,慢慢溝,溝wellness core,但佢一直都唔係好食,溝埋一齊都可以揀返唔食,想問下有邊隻貓糧係比較接近rc 個味,又健康過rc?
同埋一食罐頭就會屙爛屎
樓主,想問我下包打算acana pacific點睇
唔該c打,買左aatu罐比佢食,但佢好嘴刁食唔多,k9脫水糧加左水唔食,唔知點搞好~唔加水就食,但會唔會唔好架?
想問下大家係咪都有主子唔願食罐,最終都係屈服俾只俾乾糧?

我試過Akane, Almo nature, K9, Kakato, Koha, AATU, Weruva, Ziwipeak, Fish4cats, thrive, fussie cat, mon petit, Astkatta, Canagan, little big paw, 漁極咁多隻

一開始k9鍾意左兩星期,之後就餓住都唔肯食,漁極好啲,食左一個月,然後又係極餓都唔食,倒過無數咁多罐,開始有啲心灰,因為佢有啲瘦,想佢食肥少少⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞