貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
食得少自然輕咗,你唯有轉翻佢肯多食嘅糧
主食罐買開咩牌子?有無試過牛鹿羊嗰啲?
你洗耳仔係咪都係咁 我幫佢地洗耳仔已經一個月一次 佢地又係好唔鍾意咁 雖然唔會嘔 但係都會發出啲唔鍾意嘅叫救命聲搞到我真係好唔想夾硬嚟
另外仲想問下除左食肉醬罐 有冇其他增肥方法 兩隻貓女已經夠六個月絕育 但係想儲肥佢地多少少先 而家未夠2.5kg 之前有試過k9汪喵NV 不過佢地對肉醬罐又冇咩大興趣 80g一人一半share都食唔曬 反而肉絲兩個都食得曬
所以想知會唔會有其他方法例如營養膏或者奶粉可以推介
牛磺酸粉同海藻鈣粉一日要比幾多?

隻貓依家6kg重

我依家每日牛磺酸粉八分一teaspoon, 海藻鈣粉又係八分一teaspoon
正常飲食唔使比牛礦酸,所有貓主食糧都有加
除非你係自己整鮮食或生肉作為主食
Friskies 太差所有喺超市買到嘅都唔建議買,多數伏
如果只係得佢一隻貓,唔使困籠啦,唔開心又不安無心情食野,由得佢四圍走,會快啲適應新居

係加貓嗰陣要困住新貓等舊貓習慣
Instinct 一定好過rc
Feline natural?橙色banner嗰個嗎?係我哋講開嘅k9,呢隻好啊

抵抗力就益生菌加魚油,如果可以盡量少食乾糧,好多貓狗皮膚病case都係靠鮮食或生肉,始終食物新鮮營養都吸收好啲,主食罐都好少少,無乾糧咁高溫精製
耳仔我係初初接番嚟嗰陣有蝨先洗過,完全好番之後無洗好耐了貓健康耳仔都會乾淨唔使成日洗,尤其你貓貓係好抗拒,怕佢長期受壓,因為貓有壓力好易病
咁轉糧後係instinct就夠定instinct再加k9?
牛磺酸係好安全補充劑,有多無少,一般鮮食補充250mg左右

鈣粉要跟磷含量按比例比
鈣(2-1):磷(1)
例如磷100mg,鈣就200-100mg

因為唔知你比嘅食物有幾多磷同你買嗰隻海藻鈣有幾多鈣,好難知你比嘅量啱唔啱
instruction 話每磅肉加一 teaspoon 海藻粉,唔知跟佢好唔好
食物就係雞胸肉同牛肉
明白了
除左食肉醬罐 肥美絲有冇其他方法例如營養膏或者奶粉可以推介比貓貓增肥用?
另外因為食開嘅wellness core kitten斷貨 六個月貓貓係咪食wellness original 橙色包裝都ok?我見佢官網係寫for adult 但係個表同有其他petshop都有寫係全貓糧?
你係食生肉?
牛肉入面已經有taurine, 你比夠佢每日食量就已經夠taurine
熟肉呀
係啦,我隻貓之前糖尿,根本係一粒乾糧都唔應該食,後來轉到個醫生竟然冇塞包處方乾糧俾我,已經好開心之前果個明明我隻貓肯食罐都迫我轉返乾
oops 熟肉要加了
煮熟左冇乜taurine剩
taurine 高溫煮過會溶左落水但係重有無效的?

因為煮肉我只會用少少水煮,d 水會比埋佢飲
冇架
taurine 加熱就會被破壞
嘩,咁必定要加了

tauine 加多左會排出去

鈣粉我就有d 煩惱,驚加多
去超市買餐鮮肉比佢食
你一係轉餵生肉
乜都唔洗加咁濟
但係生肉無鈣呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞