貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
想問下 我家衰媽 8個月 3.45 kg算肥嘛?
參考完肥美drive 想問下 一日兩罐Thrive 加 放 spring Natural 乾糧 足夠蛋白質和水嘛?

換糧既問題。衰媽腸胃唔太好 換糧每次都好長時間先適應
太多新糧會有血便。所以冇咩信心
求解答
唔過5kg都唔係肥仔啊
本身腸胃差都係食益生菌調理
最好間中都俾魚油提供足夠omega3
SDMA喺正常水平唔會太嚴重
16歲有咁嘅成績已經好surprise 好過好多未夠10歲嘅貓

腎功能係會不繼衰退,鼓勵比濕量嘅目的都係為咗減慢變差嘅速度(一隻因為乾糧成日生尿石嘅貓同無生過尿石嘅貓個腎已經好唔同),但唔係神丹可以令貓無腎病

呢個年紀對比腎情況絕對唔太差,你主力搵低磷罐(乾物質1%以下),低磷可以減輕已受損腎臟負擔,可惜好多褲子罐頭無列出磷含量,可以email問下廠商提供資料,k9有提供,係偏高嘅(乾物質有1.5%以上),減少食佢

假如貓貓好鐘意某隻罐但係高磷,都可以溝啲熟蛋白(極低磷但優質蛋白)同少量南瓜蓉(低磷飽肚),相對減少罐頭分量
腸胃唔好要搞好佢呀,唔理佢會慢慢發展成IBD
益生菌,魚油走唔甩,搞唔掂腸胃食咩糧都係無幫助

Instinct 唔係差嘅糧,但要睇清楚成份有無k3,佢衰在唔係隻隻糧都有,買前睇清楚。本身食緊咩糧?食呢隻糧時腸胃情況係點?

對牛肉敏感係因為做過test知道定靠估
水溝咗嘢就唔放得耐喎
而且貓天性就係食物吸收水分,好少主動飲水如果佢哋肯主動飲水就唔會咁多貓好早就生尿石甚至腎病

所以我先會成日叫人如果有能力就俾多少少罐等貓吸收多啲水分

講到有味水,可以試吓骨湯,自己煲或者買骨湯粉(我剩係知 nature’s logic有出),除咗水分骨湯提供到好多營養對腸胃好好尤其適合IBD貓補充營養用
多謝你意見呀
佢食汪喵罐任何味都無問題 係第一次食完主食餐包就屙
我而家剩係俾雞罐同雞柳加益生菌佢食先
希望快啲好返
請問如果貓貓唔食乾糧齋食罐 ,咁點算?
乾糧俾親佢都只係玩
點樣知道貓貓夠飽?一定係自己計份量?
同埋貓貓好似好悶 成日訓覺 係咪正常嫁
靠估啊,因為佢好似一食牛就屙軟便
近排好左,佢依家轉左食生肉,Prime100同Big Dog每日加益生菌,魚油就間中,益生菌dr mercola,魚油now,2隻都係專俾動物個隻,另外會放小小凍乾俾佢咬下,唔知咁樣o唔ok呢?有咩建議可以再加強佢腸胃抵抗力?
邊一頁我搵唔到
香港devoted 都無埋
大家定時餵係即係幾點呢?
主子而家剛過5kg(英短,4歲),想減少少應該點做?
食orijen Regional red 0.7oz一次,一日3次(跟包裝recommendation)

感謝大家
Spreadsheet第三頁
淨係見到無穀乾糧同肉粉
會唔會係我未睇到update咗嘅版本
一日三餐都食乾糧 會唔會有問題? 2個幾月大
貓食濕糧最好啊
一日最少餵一餐濕糧 加啲水落去
等佢飲多啲水
第四張Spreadsheet呀,電話拉唔到就用電腦版啦

請問呢隻魚油啱唔啱貓食呀?

第一次買魚油,驚買錯
咁唔好咩幾多人幫貓由乾轉濕受挫折
不過前題係罐頭是主食罐
core幼貓糧無貨,買左core全貓原味
貓仔屙爛屎
定時餵食嘅話要計分量
通常係跟糧包裝指引,再針對自己隻貓食量同體重調整

如果貓係早上訓夜晚活躍咁好正常,如果夜晚都訓就要留意
牛嘅脂肪比較高,加上如果係轉生肉無耐,軟便都正常
有好轉即係無敏感,係腸胃適應中,呢段時間唔好大改食物就ok

俾嘅補充品都好足夠,睇定啲先
以你貓而家體重計想減肥就要食大約190kcal一日
直到體重去到理想體重,一星期唔可以輕過體重嘅0.5-2%

轉食濕糧就係較健康做法,濕糧易飽肚同少碳水化合物,正常一日2罐無咁易肥。貓肥主因係食得多嘢同食得多碳水化合物
1粒魚油不超過300mg嘅epa+dha
所以呢隻ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞