貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
買左Wellness core salmon herring
上次買kitten 包野擺唔夠一個月有蟲,一條條白色嗰啲
希望今次呢包唔會
9罐姐,一個月2-3餐都好快無咗
肥美絲以前餵開咩罐比貓貓?
食完立即屙爛屎啊
唔該絲打,今日同佢驗左血+絕育了。
可唔可以幫眼睇睇份報告佢淨係同我講正常,同埋過高個d係因為無飲水緊張所以咁。
返屋上網睇過下,見佢有幾項都差唔多去到high,見佢ALT就快過高,驚佢遲下再高d,可以點樣改善下?上網睇好似係關個肝事
濕糧既話 樓主有冇推介邊個牌子?

呢排隻貓啲屎好幼軟 但我淨係餵乾糧
其實絕育前係咪一定要驗血?我隻仔扎個時姑娘話唔洗驗,話驗血結果其實唔會影響手術
唔該樓主
我追之前啲po 就買左dr mercola 益生菌同另一隻牌子既消化酵素
因為我唔知佢有冇食過罐 驚會軟便 係咪可以一齊溝埋啲益生菌落罐頭俾佢食以防萬一?
有無人呢排天氣潮濕,搞到貓貓唔願食啲乾糧?

不過我係定時餵,可能長放會有影響?
點解貓貓識用貓砂 但要響我張被柯尿 兩次
要聞你陣味先去到
想請教下樓主大人同其他師兄姐對貓小食有冇研究?有時遇到啲流浪貓想餵少少嘢佢地食

好似無咩人揀nutrience?
缺點唔係間間有得賣

新手由零隻一隻兩隻變四隻
養一隻時都可以
四隻食糧食得好快......
要溝糧分擔下
脫水小食 一粒搣開兩三塊餵
肉泥就拎住餵
另外仲有啲棍狀潔齒小食 又玩又食

我主要餵雞味,鴨味魚味都有買過,屋企兩隻唐貓全部都食
肯食乾糧又肯飲水,應唔應該比罐?
最好Keep住食,益生菌喺腸道會慢慢死
當腸胃健康嘅時間益菌會生存得耐啲,咁就唔使日日俾,可以隔幾日一次
你應該俾佢食益生菌
睇情況
有時加貓會令舊貓唔開心/屋企附近裝修日日好嘈/成日要出門睇醫生佢又好驚時,有壓力時先有需要
免疫力方面有食益生菌魚油已經好好多,如果貓有特別病而需要先再食其他
有冇話營養成分方面有啲咩要注意?跟返樓主個表嘅準則揀就得?
脫水肉粒,汪喵有好多款
外國都有好多brand揀
日本零食就咪制
唔食魚味食其他味有冇試過?
我都係online pet shop和你eat有講邊啲黃
好少去地鋪
身體脫水就好易復發
水分真係好重要,佢肯接受你餵水固然好
最好梗係肯食濕糧
我成日推薦嗰啲牌子Thrive,canagan, aatu, instant, k9, little big paw, natures menu, 汪喵
間中會買其他牌子平衡開支fussie cat 金罐,holistic select, animonda 絕育貓同carny
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞