貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
咁Wellness CORE 啲罐好唔好 我見佢好多口味
原來好多都有膠...... 冇膠既真係好少選擇
不明魚油指無寫明用咩魚做,有啲牌子用幾種細魚提取出嚟嘅魚油,咁就唔會講明係乜,問題不大,for reference

K9都好呀,最好多幾款牌子輪流食
凍乾係有呢個問題,真係好易食厭
K9可以,轉罐都要經常轉牌子同肉嘅口味,否則都會食厭
減肥糧廢的越食越肥
貓要食肉先唔會痴肥
肉絲罐相對肉醬無咁高脂,canagan唔錯,另有thrive揀,不過間中都比佢食吓肉醬轉換口味,以防食厭咗

補腎主要係補充水分,少食劣質蛋白質(即高碳水嘅糧),罐已好好,鮮食或生肉就更好
平時多食魚油對腎都好嘅
Wellness 都幾多罐有卡拉膠,買之前要留意成分
無卡拉膠已經好好罐實會有其他膠質,當然零膠質更好
唔使勉強話一定只買零膠質罐,因為唔會長期只食單一種有好多膠嘅罐,間中食下影響身體嘅機會唔會話好大
我想問如果貓貓食主罐 又想佢肥啲
請問飲食方面可以點調節
黎緊會加多隻貓,依家每晚都會喂一罐,
加多隻貓後想搵D大罐裝一罐分比兩隻食,
依家喂緊Canagan,但佢冇出大罐裝,有冇D平既大罐但係好似Canagan都係肉碎?謝謝!!
血小板過低可以點做主子驗完血話得10幾血小板.正常起碼百幾
兩個主人唔知食錯咩.仲留醫緊
想請教 loveat呢個牌子既低磷罐成分如何
主子腎病二期,而家餵緊thrive, ziwi peak同k9, 想搵啲低磷罐。試過wellness core隻divine duos,但見到成分有膠,唔敢長食
有冇ching 食緊德國purizon貓糧?外國依加好hit下。 但唔見香港有賣。amazon 同zoo賣緊40歐左右,但運費勁貴......
想請教下肥美絲
我有2隻貓貓 歲幾絕左育
轉左好耐 終於決定同成功轉左全濕
(因為其中一隻唔係好飲水 成日都一日痾一篤尿
而家食緊I and love and you stew ge罐
因為另外果隻唔係好鐘意食肉醬 (連大家推介既k9都係
但係大部分主食罐都係肉醬質地
而家買左汪喵肉蓉同thrive間住俾佢地食
但佢地就會拖慢食好耐(I and love and you肉粒罐係5分鐘洗碗)
想問下有無邊隻經濟d又係肉粒既主食罐推介?
謝謝
而家貓幾重?絕育未?
食罐唔會食到好肥,通常去到一定體重就穩定唔再升(正常飲食分量)成貓3.5-5kg
好似未見過肉絲主食罐有大罐
但長期食肉絲都要食肉醬平衡番營養啊,貓貓唔鐘意肉醬?
佢唔食肉醬,買過勁多牌子佢餵住都唔食
貧血我就知,但血小板低應該身體有問題,未必飲食上幫到好多要等獸醫搵出原因先
Loveat 成分重衰過有膠質啊
副食又係吞拿魚底,重金屬對腎都唔好
除非貓去到非魚不食嘅情況,否則唔可以咁快比佢食
佢約3磅多啲 佢好細粒的
十歲
冇絕育
之前食糧好漲
而家食罐瘦咗
但好食得 擔心
除咗幼貓某啲成份不明肉之外,其他口味都可以
但要越洋買,加埋運費幾錢lb先太貴就唔好了
想問下如果食兩餐
可唔可以一餐濕一餐乾咁餵
成700蚊袋
肥美絲 想問下Cats happy day幸福時光呢隻罐罐好唔好啊?

唔該曬!!
Canagan+thrive 同 汪喵星球鮮肉無膠主食罐
大家會點揀
Canagan+Thrive主食罐係肉絲罐,兩個牌子都係得75g罐裝
汪喵主食罐係肉醬罐,有80g/165g
Canagan+Thrive貴過汪喵(計台灣官網個價),汪喵(台灣官網買)滿NT3000先免運

肉絲罐脂肪含量低過肉醬罐,其餘營養成分比較可以睇返1樓spreadsheet

不過我覺得最緊要貓貓肯食,同埋有時比多啲選擇貓貓都好嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞