貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
呢兩個禮拜主子敏感發炎,食緊抗生素同抗敏藥,但都變到唔飲水,點算好
碳水咁高我唔會買
梳打粉係吸味,配合埋封閉式砂盆會更有效
反而空氣清新機要試至少我嗰部無用
咩都肯食就買肉醬罐,肉醬脂肪多過肉絲我推薦無腸質嗰啲例如aatu,k9,instinct,汪喵

病咗身體狀況無咁好,可以配合消化酵素一齊食,幫佢正確消化食物,吸收會好啲
同埋可以買埋益生菌,魚油,貓必須營養品

另外有時間就煲骨湯(search bone broth),補充營養,對病貓有益
牛奶最好唔俾,驚貓會有乳糖敏感肚屙
特別整俾貓飲嘅奶無乳糖,嗰啲ok

原味乳酪(無糖)都可以食分量一茶匙左右
之前試過畀肉醬罐 唔食
鍾意食肉絲
益生菌有keep住畀
我會試吓骨湯
唔該咋肥美絲
好人一生平安
羊奶粉比成年貓飲呢?
隻貓過幾日就6個月,岩岩做左絕育手術,2.5kg
佢勁為食,做手術之前我都係隨心餵野俾佢食
聽啲人講做完絕育手術之後就要開始控制佢嘅食量,如果唔係好易癡肥
我想問吓計佢嘅卡路里應該係計已結紮嘅成貓定係幼貓?因為有貓同已結紮成貓嘅能量需求係數都爭好遠咁
最近隻衰野係咁屙爛屎
幾日好幾日爛咁反反覆覆
想問下之前買左包hills 幼貓糧
依家冇再食 剩左大半包
拎去餵流浪貓有冇得諗
定係質素太參差 對佢地唔係咁好
我平時煮好肉/內臟,都會加適量既海藻鈣粉上去
換言之,海藻鈣粉係無加熱煮過
咁用正唔正確?
我隻貓8個月大 得2.27kg 平時食THRIVE雞胸肉 一日食到2罐半左右 再orijen雞長糧 見佢有時會自己食
但佢都係皮包骨咁 依個禮拜仲一直係2.27-2.3一直上上落落 冇重過
其實想佢肥係咪應該淨係食糧唔食罐呢 因佢打緊fip針 依家冇重到 醫生問我有冇餵佢食野 點解瘦到咁..
佢係屋企好活躍的 真係好煩惱
但係淨係俾兜糧佢 佢唔會食即刻食...
我都好煩惱,成日開罐頭放幾個鐘都唔食
成日擺到乾哂都唔食
放開長乾糧
食肉醬罐會肥d
針筒喂。
我隻貓都係,食好少,仲要唔鐘意食肥罐頭。
我係汪喵星球個餵食計算機度
佢俾我2.3KG既貓一日要食292g 一日差唔多要食成4罐75G
但會唔會太多? 我隻貓一餐食到3份2 都要還神
我隻貓就4個月大都2.3kg
試下餵啲脂肪高少少既罐?
我隻貓之前磅胱生石,做過手術食咗一排處方糧
睇呢個post之後轉食Thrive主食罐同Wellness core原味
呢個配搭OK嗎
另外都想開始食保健品,有無介紹? 魚油或者泌尿,求介紹thanks
想問表裡面提到啤酒酵母對肝唔好,但有d產品係專門一罐啤酒酵母粉for撒係貓糧上面話對消化好,其實呢種營養素係點?謝謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞