貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
主子開始主濕糧,把口好臭,呢排有牙血可能換牙仔又怕抹牙整親佢
想請問下
我有兩隻9個月大主子,唐喵女,3.1kg
本身就朝早每貓一個細size罐罐,晩餐就鮮食
依家想幫佢地試下轉凍乾
但我想問下朝早食生肉、夜晩食熟肉會唔會唔太好?

另外每日都有食益生菌,耐唔耐就食下魚油,暫時腸胃都幾好
唔該先
一歲5個月大唐貓女 已絕育 得3.3kg
之前一路都有keep住增磅
但呢3個月嚟每次磅都會輕少少
(總共輕咗0.3kg左右)
但佢都精靈同活躍 唔似病
不過嚟緊都會帶佢去做年度body check

食緊凍乾 一日兩餐
佢其實都肯食 但就係唔長肉
同埋有啲揀食 轉味唔啱口味就會食少咗咁

可唔可以加多餐俾佢?
但其實覺得佢都未必肯食因爲未餓
仲可以點幫佢增磅?
有時想俾吓魚油/益生菌/消化酵素佢
但佢大長今嚟
會聞到唔同咗味 會唔食
遲啲試吓加落零食到俾佢食
(70*(體重kg)^0.75)再*2.5(2-4個月幼貓)*2(4-12個月)等到嘅數係每日所需卡路里,包裝有講幾多kcal/kg

或者上網search 啲計算食幾多卡路里嘅網
主食係生肉就要加埋內臟,一定要有肝,有比牛磺酸就唔一定要心臟,另外其他器官都要食下,久唔久比少少低納碘醫或海藻粉補碘

魚油都需要,反而魚肉海鮮少食,易有重金屬超標對貓唔好
適應都係要時間,唔會適應唔到
BTW可以唔減分量但比益生菌試吓有冇好轉

長遠大個仔都要轉2餐
隻貓見到有魚有蝦食就好興奮

海藻粉同海藻鈣粉係咪兩樣唔同既野?

咁我試下加豬心雞心比佢食
一星期比兩三隻蛋黃佢食,用黎補碘可唔可行呢?
通常係同你訓一陣零晨時分佢最活躍就會起身去玩,我有時會咁比啲貓嘈醒,3-4點嗰陣
貓點都會有一段時間活動,以習性洗嚟講多數晚間,所以先問清楚係咪日又訓夜又訓,長時間都訓係身體唔舒服

不過我覺得你隻貓有活動嗰陣你唔知先以為佢成日訓有裝cam就清楚好多
d 人話貓一日要訓十六個鐘,我又唔覺我隻貓訓咁多
計算就係食咁多,46g乾糧係好少架,佢實唔飽,堅持要乾糧減肥就只有餓佢

46g乾糧卡路里相當於2罐細肉醬罐,就係因為罐頭有水分,易飽
指引係咁,實際情況要自己決定,幼貓我好少跟指引餵,始終發育期,只要唔會食到嘔番出嚟就得(有啲貓食得多會消化唔切軟便,咁就要控制分量)
餵幾次你就知隻貓食到幾多

大個啲絕育後就可以跟番餵食指引調整分量,因為絕育後荷爾蒙改變,身陣代謝無咁快,食量要適當控制

同埋如果係食1/3,125g除3都有42g,唔算少喇,乾糧如果還完成有水分之前都唔止咁少,只係脫水size縮水先有錯覺好似好少咁
後2個好過core

Core只係性價比好(平得嚟成分唔會好差又算低低碳水)
成分唔係特別好
巴打好有心
Ok呀 applaws乾糧都可以,雞味嗰隻少碳
以餵浪浪嚟講算好添
腎有問題我建議以濕糧為主
無錯動物蛋白相對植物蛋白因為生物利用度過,會少啲廢物經腎排走,但最傷腎嘅係身體脫水,食乾糧

幾靚嘅乾糧都嗰夠普通罐頭好,可以嘅話盡轉濕糧
而且初期腎衰要注意磷唔好太高,低磷罐會好好多

魚少食喇,重金屬含量多對腎唔好
刷牙
對比食乾糧好易生尿石,做手術起碼過萬,切開膀胱對貓又唔好
退一步就算唔刷牙都可以搵獸醫洗牙,係會落麻醉,但切膀胱都要麻醉,時間重耐
我通常加1/8-1/4茶匙,一星期幾次
餵貓仔食人食開果d魚油丸得唔得嫁?
我餵開生袋鼠肉同Thrive
不過隻生肉係澳洲出產,我想停左佢
想問下有無邊隻生肉/濕罐係成份比較靚?
係咪指灰質未見過剩鈣會咁高
灰質7點幾%唔算高
個人麻麻,太多魚肉同貴
魚肉 冇咁好?
都要Keep住食,但唔需要日日食
益生菌會死,最好定期補充
Firstmate 三文魚罐罐好唔好,見hktv有特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞