貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
都重有好多牌子嘅,k9都有好多口味揀吖
Thrive 唔得就canagan,aatu, instinct, 汪喵,little big paw 呢啲都係同k9一樣無膠
但有3種其他膠質貴唔貴?
間中食一次都ok
Almo一向唔推薦holistic 個range重要勁高碳水化合物同用咗肉類副產品,屬下欄嘢我highlight 咗唔好試
Core係無穀物
health 有飯同其他穀物,碳水化合物高啲,植物蛋白質亦多咗
竟然
因為套裝買$100 9細罐,等我仲訂左
專登做足功課 買thrive濕糧俾貓食
但衰on9 未試就買左好多
買完先發現布偶垃圾腸胃頂唔爽 日日軟便
有無巴絲主子受得住thrive濕糧 可以幫我接收
謝謝
https://t.me/whitescccc
屙得少尿同成日去廁所先大機會有結晶
臀病就要驗血同尿先知,只知道如果長期食乾糧會提早有臀衰

其實要帶佢去絕育嘅呢個時間係發情期一定周圍屙

至於毛同皮屑問題你唔使買嗰啲貴嘢,毛差係唔夠營養同脫水,正常食主食罐唔會有呢個問題唔好再比佢食吞食魚副罐無益又易上癮
初春係發情季節,要去絕育啦唔好等發情先絕,發情會影響食慾
打乞嗤係咪回暖先開始?無鼻水又精神唔似傷風,就咁睇似敏感,屋企大唔大塵?
2-4我覺得有用嘅,其他無研究過唔太清楚,但補咁多唔同嘢有冇實際效果?相反由食物入手就直接好多,食得夠天然同無咁多高溫精製嘅工序嘅糧,營養吸收好同對身體負擔少,如果食咁多補品但最後都繼續食乾糧就浪費金錢

ALT,ALKP係肝指數,驗血數值好低,嚴重營養不良
食魚唔好呀,有重金屬超標風險
有無試過牛羊鹿嗰啲,比雞肉濃味啲
推薦牌子都係instinct,k9, aatu, little big paw 汪喵呢啲無膠質罐
NB唔推薦,太多碳水化合物對腸胃都唔好
個表Grade A糧睇下其他牌子啱啱啱,最終要睇隻貓肯食邊款,同埋最好揀定幾個牌子同口味互換,唔好食死一款

腸胃差要食益生菌,屙爛時餐餐食,平時無乜事就隔幾餐一次
就咁好多款都ok
主要睇有冇做過重金屬測試,用咩魚同dha+epa幾多
好多人食牌子都啱貓狗食
我自己用緊solgar
糧可以唔使轉住,乾糧轉款都要溝住轉,點都要買一包食住先
罐頭咩口味都食得,睇佢鐘意,初初隻隻味都買少少,睇佢鐘意食咩,如果隻隻味都食就perfect ,易養

就咁買主食罐代替一餐乾糧,唔好溝住食,乾濕糧消化時間唔同對胃唔太好
謝謝
有咩健康貓小食
我貓成日跟住我想食嘢
開罐頭佢又食兩啖算
似係想食嘢
好的 唔該哂
之前我隻貓食過Stella & Chewy’s – Sea Licious Salmon and Cod 個隻脫水糧,但食完又柯又嘔 有冇人隻貓都係咁
膀胱有結石?RC成分係好垃圾,但呢款有加酸化劑可幫助溶解結石,佢應該該有罐頭款,好乾糧少少,等結石溶咗無晒就唔使食
之後食番主食罐或其他濕糧,唔好再食乾糧,咁翻發機會都會少好多
Ok
唔好聽佢亂噙,唔會剩係可以食鴨
只係以前乾糧多數用雞肉做,食得多好多貓開始對雞肉敏感,後來出鴨肉,叫做新蛋白質來源,聲稱可以減低敏感

純種貓多有腸胃問題,唯有食益生菌同佢打底
如有需要重要配合消化酵素,魚油都係好有益嘅補充品

零食剩係會推介脫水肉,好似比較出名嘅cat man do嗰啲,無添加對身體負擔少

你屋企清潔做得密唔密?異短鼻扁容易有呼吸道疾病,屋企盡量要乾淨啲,密啲吸塵
原來係咁 咁我跟翻你個excel買乾糧先

我屋企主要吸塵 小拖地 岩岩收起左地氈 希望會好d

你有沒話係邊到買貓糧 零食會比較好

感激你
以前試過, 但家陣冇事, 好似想翻發咁
呢排餵佢飲多D水好似又冇咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞