貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
食益生菌
照計無乜理由 材料同成份都一樣
我買左wellness core原味但個包裝只係講左成貓既食用份量,咁四個月貓仔應該食幾多一餐
依家隻布偶貓升到6kg重
每日肉加到150g (冰鮮牛雞豬潤混下急凍蝦同魚片), 乾貓糧輔助
加埋1/4 tsp 鈣粉同1/8 tsp 牛磺酸

感覺營養都幾充足

諗緊點樣可以改善
想請教大家
其中一隻貓貓有時會軟便,我推測係食太多,但我減糧就會圍住我走黎走去哀叫
依家一日三餐,一乾兩濕
應該餵益生菌?少食多餐?
但我又擔心佢地習慣少食多餐,遲啲返工返學一日兩餐會適應唔到
佢唔願食濕糧,始終食乾糧食左4年
我上官網睇130g有大約535kcal
咁我應該大約46g一日分三餐?
尋日買咗 Wellness Core 原味
班臭貓唔肯食 , 有冇邊隻推介

之前食開 Royal, 睇表原來勁唔健康

就黎養貓
餵野食方面買番佢食開果隻乾糧
同埋店員教溝少少罐頭撈俾佢食
買左幾罐applaws試下
始終岩岩養
都想對佢好d..
有咩建議係餵食方面俾新手?
如果餵得多濕糧既話 係咪要特別留意刷牙問題?
請指教下
兩個月貓貓
wellness core幼貓糧+thrives幼貓主食罐兩溝
想問keep住兩溝定係轉全罐罐好?
另外想問有咩食物可以煮比佢食?
除左雞蛋同雞胸肉外, 三文魚/吞拿魚刺身得唔得?

我隻貓4個月大,岩岩2kg,想問下如果跟佢官方既instruction,125g除4,全日只係俾31.25g佢食,我平時餵4次每次只係7.8g?之前買貓個陣個人係餵開rc,一餐好似都要成20g係我理解錯佢instruction定點
4個月布偶
買唔切bb core wellness
食dr elsey/ thrive 得唔得
麻煩哂
想喂日日黎屋企嘅街貓
而家俾住罐但係想放一盆乾糧俾貓隨時食
有咩經濟啲選擇 我喺附近睇到隻applaws 成貓好唔好
thanksss
肥美絲
家中主子5.87kg 6歲 無曬牙(之前有口炎問題)
呢排去body check 腎指數高
醫生叫我轉老貓糧,or 低蛋白

但我睇過你個表
入面又話其實轉d高動物蛋白糧就好

佢呢家食緊 country naturals 三文魚同nature’s variety instinct 雞
兩個溝黎食

想請問有無咩好介紹
Hi 阻阻大家 有興趣join個貓奴group交流下
https://t.me/joinchat/MYn4m0uH-yvUWCEJFa4N_A
身邊好多人都話養貓食乾糧就得
但追完呢個post想比貓貓食濕糧
有人話濕糧對口腔唔好
食完又會有一陣味
應該點說服身邊佢地好?
兩個月多啲食 royal kitten 是咪ok?
我主子兩個月到依家5個月大都食緊Royal隻Kitten
問左醫生 佢叫我食到一歲先轉
我2隻食勁小野 都唔知點解
早乾 晚濕都唔係特別話食好多
連四分之一個罐都食唔哂
我兩隻貓 一隻4.3kg 一隻4.9kg 想問下加車前洋子粉個份量係點?
想問下oven baked 無穀雞魚配方, 鈣含量不少於7.25% 會唔會太高
Orijen既乾糧好唔好
多謝肥美巴/絲既意見
試左益生菌,主子已經痾返靚屎睇嚟唔係對雞敏感

但係想問下係咪餵哂一盒,佢無咩就唔洗再餵益生菌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞