貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
唔會完全無,咁會得好少選擇
如果唔係長期單一咁食,少少紅/紫highlights 都可接受
主要係確保無維他命k3, 無卡拉膠,非魚底同少碳水化合物
當習慣咗你屋企就可以轉,食到固體我都唔當幼貓
聽過有貓女4個月就大肚
飲食上無分大貓細貓,咩年紀嘅貓都係咁食,我自己偏好全貓糧,只係食嘅分量會有分別,如幼貓活躍會食多啲,老貓就食少啲
4個月姐大個啲就見真章
其實嘔毛唔ok,最好係屙出嚟
如果咁好彩養到隻鐵胃貓煩少好多嘢
列表grade A以上都可以
有經濟能力當然食濕糧最好,罐頭買主食罐,個表都有寫明邊啲係主食邊啲係副食
我唔會特別推薦幼貓糧貓咩年紀都係食肉嘅,全貓糧就可以,通常成分都好啲
上個post都有人問過,你要解決根本原因-缺水
小紅莓當中一種成分係對付大腸桿菌,如果你隻貓唔係因為大腸桿菌引致尿道炎,食咗無用,如果搞到尿太酸再加上身體脫水,就會好易生草酸鈣結晶,要做手術先拎到出嚟⋯⋯
幻幻
唉,無哂辦法,餓兩日都唔肯食罐,已經試左好多牌子同味,日日開日日掉生肉又唔食
想問巴係咪要滿2000先免運到香港?想試下佢既肉醬罐
如果巴要搵人湊2000帶埋我
主子前排睇醫生話佢嚴重便秘 宜家兩歲幾 呢一年都係食緊primal freeze dried 獸醫話纖維唔好 開咗rc濕糧加paraffin oil 但唔想一直食rc 想問下wellness core / k9罐好啲?如果便秘可唔可以加洋車前子粉令佢有屎屙?
肥美絲 我係個表到搵唔到grade list
*纖維唔夠
另外 想問下肥美絲你用邊隻木砂
Sorry 太多野問
要食水溶性纖維先有用,所以洋車前子ok
放喺平時食開嘅濕糧上面就得,1/4-1/8茶匙
題外話食primal係咪有加水先食?

只係纖維唔足夠食番多啲就ok,又唔使特別要轉食罐,不過凍乾生肉都要食多啲其他牌子咁先夠多元化
個表第3頁係講無穀糧比較

木砂係金毛迪,平靚正
肯食就比罐啦,佢消化到唔會屙爛屎就可以
奶係比食唔到固體嘅幼貓食

不過咁細離開貓媽,要買定益生菌常常食,養好腸胃
但係汪貓有不明魚油,請問有冇影響
我貓貓十歲了 想佢健康所以好養急搵罐頭畀佢
係加水食啊 不過睇醫生前佢地就食厭咗凍乾 試過換汪貓隻凍乾佢地都唔肯食 反而比thrive嘅罐佢地就食 所以宜家諗住都轉罐試下先 k9 ok嘛?
樓主請問 wellness divine duos啱唔啱貓貓食
見到之前你介紹,但又見到表話引起腎病,心臟問題
加菲
請問12歲肥貓+關節有問題, 仲有想保住個腎既話食咩好?
而家早食CANAGAN減肥乾糧
夜晚就CANIDAE全穀物主食罐
想知點睇+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞