貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
想問下大家會唔會每日都俾唔同種類嘅肉俾貓貓食?
我訂咗好多汪喵唔同味嘅罐罐
打算一日開3-4罐每次唔同味咁俾佢食
定一日餵一種肉俾佢好啲?
有雞 羊 牛 鹿 鮭魚 鯖魚 火雞
我主人之前食開wellness core, 轉咗nature’s variety instinct 兔肉乾糧之後兩日先痾一次屎
啱啱睇咗醫生,佢話冇野,比咗d 油我
想請教吓大家如果全家去旅行貓貓會點照顧?
家有2隻貓 2隻都偏細膽怕生保
當初新貓入屋 舊貓都用咗啲時間先接受到佢
所以就算交俾有養貓嘅朋友屋企暫托都驚佢哋唔適應 會唔食飯唔去廁所
再加上佢哋食開凍乾 但朋友貓食乾糧長糧
驚佢哋會唔食自己啲糧/偷食人哋啲糧之後變得揀食
寵物酒店又唔係好放心/驚唔乾淨
所以想請教吓大家

但而家2隻貓都frd嘅 所以一齊交俾人暫托應該都有個伴冇咁驚掛?
我最近旅行,兩隻貓都交咗畀朋友暫托
朋友本身無養貓,送過去嗰陣留耐啲,陪佢地到開始適應新環境,佢地過咗晚就玩得好開心
以前梳毛好順的
而家梳會有d皮kick住左
要拉直d皮先梳得順
係咪即係代表佢肥左
想請問貓貓3磅幾 其實每日食1.5罐thive / 1罐rawz份量夠唔夠
好可愛呀拉直皮肥嘟嘟
好驚唔夠飽
梳毛太大力
有個㝫
貓仔成日都屙爛(極臭,但無血,糊狀)
仲要唔識埋砂踩到週圍都有...

益生菌試過,打針前好少少,噚日打疫苗後又屙
返咗嚟唔夠一個月屙咗十幾次,肉都痛埋

唔肯定關唔關糧事,之前餵Royal幼貓糧,之後溝住轉咗Natural Valley Grandma Mae全貓糧
單食Royal都屙過1次

中間餵過烚雞絲,屙!
餵過肉絲罐,屙!

有無人可以話我知要轉咩糧

英短、仔、3個月大
貓未必要日日都屙屎㗎,2日一次都好正常啫
可以理解做吸收好啲屎嘅體積就細啲
太少
肉醬一日2罐,肉絲罐由於卡路里低,3罐會好啲
明明食嘅份量差唔多,但隻肥嘅啲屎少勁多
肥底嘅吸收力真係唔講得笑
屙即係本身身體未係好健康,正常唔會打針
打針前醫生會問貓貓身體有無問題

可以驗下大便睇吓有無蟲,幼貓抵抗力差好易有原生寄生蟲(梨型蟲,三毛滴蟲),肉眼睇唔到

如果無蟲多數腸胃弱,重點食益生菌
而家食緊咩牌子?係咪跟指引比嘅分量?
可以啊,但魚最好唔俾佢食
其實如果許可,係咪只食罐唔好食乾糧
點解唔好食魚
佢打針前幾日啲屎好正常,係一打完又屙

益生菌膏食緊「普樂高寧」,按份量食
(每日兩次0.5ml,屙開始時食咗5-6日,至便便正常,但打完針醫生話唔好食咁密停咗)

食膏前食緊益生菌粉撈糧就PetVet Natural Probiotic(每次半包,一星期一兩次,都停咗)

求教
嗰啲脫水肉好定罐頭好
當然剩係水分補充呢點已經救個腎好多
現實罐頭係貴嘅,養貓都係睇能力
一日有一餐已經好好,揀啲平少少嘅主食罐都好過好多靚乾糧,大罐裝又平過細罐裝
一日一餐點夠飽
啲人話要乾濕兩溝先夠營養
話對牙齒好啲
肉醬係咪一定有膠
Pro-K廢廢地唔算係調理腸胃嘅益生菌(得一隻菌),似治標咁暫時止住,食番啲純益生菌粉狀補充品會好啲

Petvet 都可,但菌量菌種比較少,食耐啲先見效

PS始終貓貓重細,我會同佢驗大便make sure無蟲,可以安心食益菌調理腸胃
一次都係300$內,我嗰陣係問姑娘拎樽仔裝大便(2個鐘內新鮮大便)唔使帶貓貓去診所
一日一餐係指其中一餐比罐,因為未必人人可以餐餐比貓食罐

乾濕溝先夠營養係舊嗰套思想,嗰時罐頭係副食罐多,本身營養單一,但可以補水,所以先要溝乾糧

乾糧對牙好又係老土思想你會唔會食餅當刷牙先
而且食乾糧嘅貓一樣有牙患,因為乾糧有碳水,牙菌至愛

肉醬都可以無膠質如k9, 汪喵,aatu等

魚有重金屬,對貓唔好

脫水糧係生肉,成分靚啲又無經高溫煮過,營養保留最多,咁睇就好過罐,如果只係乾食唔加水還原,就罐好啦,因水分都好重要
14歲貓 有冇咩乾糧推薦?
話說我養緊3隻貓
3隻都係8-9歲左右
仲係行得走得痾得 精神嘅
唯獨其中一隻嘅眼水鼻水問題(間竭性)嚴重
我有每日餵佢食罐頭mix lysine粉

想問下:
使唔使開始轉啲老貓糧?定係我照畀啲營養好啲(a級乾糧)撈補品好啲?
補品有冇咩介紹返可以令隻貓健康啲?(打算買益生菌)
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞