貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
樓主你好,我家貓貓4個月大
接返黎食wellness core 幼貓糧 就一直肚痾
依家轉左主食罐加益生菌就冇事
咁剩返包wellness貓糧, 我等1-2個月後再餵返佢得唔得架
紅肉果款呢?
但個兩隻唔係bb貓糧
係咪無咁好
另外ziwi隻脫水雞 protein 得咁少
係唔係要再溝其他糧 唔可以淨食
事關隻新布偶 條腸 垃圾到暈
D人話脫水糧好似好d
另一隻英短 就易嘔 同試過膀胱炎
而家諗緊點搞好
啱啱直接買咗包糧,原來鈣最少先得1.3%, 應該係個網站打錯, 灰質最多8.5%
點先知佢係消化唔切定玻璃肚?
我隻衰貓 有時為左剪指甲比半支吱吱佢食 第二日會痾yogurt咁質地既屎
試過比零食罐同還食罐 第二日啲屎由屎色變左泥黃色

仲摸索緊邊隻罐佢食得 呢家佢食緊gold-D 乾糧放題
本身想轉都變左唔敢
前排啲貓病
獸醫就開左法國皇家隻腸胃糧俾得
依家啲貓鐘意食左
唔食wellness
點好
蛋黃其實唔算多碘,好少用佢嚟補,成隻蛋大概有24mcg 碘,成貓最少要大約要3-40mcg /日
1gkelp已有近千mcg

海藻粉常指kelp powder, 新鮮kelp風乾打成粉,樣樣營養都有啲,有豐富碘
海藻鈣粉,seaweed calcium,特別抽取當中嘅鈣質,營養比例上有啲分別,主要係鈣,其他佔好少
我都係買人食,每粒魚油嘅dha+epa不高過300mg就得
只係唔好買錯魚肝油,會維他命D中毒
重金屬污染,經常靠肝腎代謝過濾會唔掂
1gram kelp已有近千mcg
一日只需40mcg

咁用咩容器每日量0.04 gram kelp 比貓食?
隻隻生肉牌子都唔錯
當中我偏好用內臟作為主要營養來源(如primal)而唔係加人工合成營養素,不過唔係長期單一食一個牌子其實無乜所謂,最好每個牌子都食啲

你唔一定買袋鼠,其他肉都可以
可以,唔係長期食的話
可以喺靚屎後繼續試,慢慢少少咁食番睇反應,keep住比益菌,唔好一嚟代替一餐,當餐之間小食咁比幾粒
無事就開始代替半餐,食完半罐,半-1個鐘先比半分乾糧,如果都無事就可以轉為一餐

不過如果你決定全濕食為主,嗰包送比人吧開咗嘅擺得耐都唔太好
一樣有好幾款魚肉
Sor 記錯咗橙袋嗰個
呢隻可以,但始終蛋白質來源太雜,要留意貓腸胃受唔受得住
本能雞肉糧好唔好阿?
唔使每日咁比,可以一星期比一次(唔會因為一日唔補一重營養就會病,營養失衡係長期性)

同埋3-40mcg係最少,max 去到2千幾mcg
當然唔可能日日比max個量
我用緊嗰隻kelp 係1000mg 有700mcg碘
1/8茶匙有500mg , 350mcg碘
咁一星期比1/8茶匙已ok

又例如好多預備生肉泥嘅人係一次準備一個月量咁計,每次係加2-3茶匙kelp,分量一啲都唔難處理
唔該晒樓主
不過我有時會夜返屋企
遲左餵晚餐
所以都想放定乾糧俾佢頂住先
樓主你好 想問下Salican依隻罐罐
領養之前個暫養有餵我2隻貓女食 同埋佢都有推介我之後餵 (話係主食罐)
但我上網search資料真係唔多又係魚罐 想知道樓主點comment依個brand
2千mcg 係咪即是2mg?
係咪即是貓一日碘攝取量由0.04mg~2mg都是可接受?
一直以為Kakato 係主食罐
好彩平時都係乾糧+Kakato加水俾主人食..

如果改食主食罐,仲洗唔洗食乾糧?
用水浸淋啲乾糧咁食可唔可以?
我以為有放到呢個牌子因為之前有search過資料真係唔多,我懷疑係類似忌廉哥嗰啲自己搵廠代工,但唔透露公司身份

不過係咪主食罐要自己睇成分,佢無加貓需要嘅營養素(磺物質,維他命等)所以唔係主食罐。而且佢成個系列都係吞拿魚,用得吞拿魚做主9成都係副食
法國皇家獸醫營養系列乾糧好唔好?
新手養貓想問下貓仔3個月大得1.5kg正唔正常?

我依家每日定時隔4.5-5個鐘會喂一次thrive kitten全罐或者三份一 wellness core kitten, 比兩隻3個月大貓貓分,另外會長放少量乾糧比佢地食。
請問咁樣餵夠唔夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞