貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
I AND LOVE AND YOU 無穀物卡拉膠主食罐點睇
想請問吓一個月左右大嘅貓bb食咗少少ciao吞拿魚肉醬條會唔會對身體好大影響第一日入屋完全唔肯飲奶,差唔多十二個鐘,太擔心佢唔食嘢會頂唔住先用ciao引佢開口,佢就食得好滋味嘅,但追開樓主post話魚類同日本糧係大忌好擔心⋯
Almo nature holistic 呢
邊個好啲
樓主我想問下wellness core同Complete Health兩個系列有咩分別? 同埋邊個系列會好啲?
Thanks
救命樓主,貓貓最近成日係房周圍柯尿,從來都唔會咁,會唔會係因為發情?佢未絕育但依家4歲,會唔會依家先發情周圍柯尿,但一定有發情玩公仔,以前都唔會周圍柯,仲有佢d毛比較乾燥,同埋有白色一點點類似皮屑既野,請問點樣改善?(上網睇過美毛粉,另外諗住買RESVANTAGE白藜蘆醇比佢食,有無用?)
近排都食開dr elseys貓糧,有買thrive貓罐,我屋企人成日買monpetit 罐比佢好似主食罐咁食係咪好大影響? 叫佢地唔好買係都要買,話佢鐘意食 唉

因為長期都有每日餵monpetit 副食罐(之前唔知有分主食同副食)比佢加埋最近周圍柯尿,好驚佢係有臀病/尿結晶個d
左面係豬潤
求救 有冇人隻貓貓曾經fip好返
琴日睇醫生話九成fip,已經買咗藥聽日打第一針
見到話配合supplement強化體質好啲,但唔知買邊啲好係咪要買哂1-6?定應該買埋魚油?唔識睇佢肝指數有冇高到

Iherb cat-man-doo freeze dried 雞無貨
周圍又炒價買唔落手 明明iherb賣 $11x@1
香港賣成$190@1
點解香港人咁撚仆街 乜都炒
肥美絲, 隻貓勁鐘意食重口味魚罐, 唔係好鐘意食其他肉
好似話食魚唔係咁好? 有冇其他牌子可以推薦下
餵咗instinct + thrive兩年,大約7:3咁溝路過

thrive深色啲,香口啲,脆啲,三角形咁大粒啲
instinct係圓形細細粒,淺色啲,易碎啲 (每包糧倒到底都明顯多啲碎粉)

我其中一隻橘貓好明顯鍾意食thrive多啲!有時佢唔太餓會食晒thrive,留返啲instinct係個兜到

p.s. 食instinct d屎冇咁臭,但明顯硬啲淺色啲。
溝thrive原因係食thrive時,佢哋屙啲屎都深色啲,冇咁乾身。
兩溝啱啱好,自此冇轉過糧
其他巴絲餵開咩罐? 唔想餵魚餵到佢地食慣哂重口味
請樓主賜教
我隻貓3歲,公公,唐貓6kg左右(大隻但冇肚腩),由細開始腸胃唔好(未一個月就斷奶黎咗我屋企),一向比較易肚屙(有時出走廊會食地下啲垃圾)
之前食開natural balance嘅三文魚碗豆貓糧+濕糧+水(1日2餐),本身好地地但近半年開始周圍冇貨,話香港個代理唔知做乜,乾糧轉咗thrive雞肉
最近佢又肚屙,由於佢唔肯食藥,就餵淨thrive,但見佢飲水飲得好勁(可能唔慣咁香),平時飲唔哂嘅水都飲哂,餵烚雞肉+thrive+水就好啲,少咗肚屙
依家thrive就食哂,想問吓樓主推介邊款?知唔知natural balance仲會唔會番貨?
唔該哂
唔該曬~
禁我要再諗下幫佢換咩新糧好,因為佢唔中意食細細粒嘅糧,除非好香
唔該曬肥美絲
早排同佢睇左醫生,醫生就咁話唔好再喂罐罐就算
依家唯有自己煮肉+屋企無人嗰陣擺乾糧,so far佢腸胃無問題。
不過始終唔太放心,諗住搵過第二個醫生睇下佢
3個月都仲有?你係自己買定獸醫開?劑量夠唔夠?有冇用蚤梳梳出嚟? 我隻貓一返黎個陣都有蚤 梳到出嚟就浸落去番梘水 滴完蚤藥 啲蚤會死跌出嚟 ,係咪屋企有或者貓有出街?
我都係咁餵 thrive + instinct
食咗少少怕咩喎 當正餐就怕姐 或者試下俾bb食嘅雞肉醬 我隻貓一開始返黎又奀又瘦 都係餵呢個加乾糧 但個陣六星期大
間唔時一餐ziwipeak 好彩三款都好肯食 一開始餵貓都係睇樓主黎揀貓糧 多謝樓主造福貓貓
你自己有冇俾蚤咬 下巴黑色有冇睇清楚係貓黑頭定真係蚤 我第一發現貓有黑頭都以為係蚤同蚤屎
想買魚油請問邊款好
請問喺邊買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞