貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
膽固醇對貓影響無人咁多,一般唔使理
詳細睇檔案第一頁講解脂肪嗰part

不過都可以多食魚油,因omega 3係有益脂肪酸
可以平衡身體過多omega 6
有間叫jpet hk有得自取
補充,仲好似滿150就可以包送順豐智能櫃
肥絲如果主子對雞敏感的話有咩乾糧選擇?想紅白肉都餵下啊
明白 感謝肥美絲
多謝肥美絲
過多幾個月穩定啲先帶佢去絕.佢哩排食少咗嘢.唔知係咪作病成日想玩棒棒.守住個擺棒棒嘅櫃桶.已經玩好多
白肉多數係禽烏類,火雞,鴨,鵪鶉呢啲,但如果雞敏感呢啲同類都易,可以試試,記得要睇成分要無雞肉,唔好剩係信個包裝名
Essence 野豬
N&D無穀物羊肉,其他line都有啲係無雞肉成分
NV instinct LID 單一單白又係無雞,但碳水偏高
Nutrience subzero 紅肉

其實重有好多,生肉糧個成分再簡單啲同都幾多選擇

依隻點?冇人講好似 個表入面搵唔到
我隻貓貓5歲 但仲係3.3kg 我覺得好瘦想佢肥啲
但佢每日中午同晚餐都會食濕糧 其餘時間就放長糧 但濕糧佢只會食75g size嘅一半 太多都唔食係咪唔應該比長糧佢食?但點樣可以令佢肥啲?
有無人買多左罐罐想交換?
隻衰野食左一次canagan後就唔食
等我買左一打,又唔食
想問下大家比幼貓食咩罐?我隻幼貓好怪 鍾意食乾糧多過食罐
又唔想鍾意食肉醬濕罐 要食肉絲個種
咁係唔係除左Thrive其他都唔太岩?
urgent
有無咩除臭用品推介 可以溝落貓砂到一齊用
屋企人成日話D尿/便便味好難頂 有無巴絲打幫下手介紹下
幾貴都無問題
原來食開royal canin係不建議
求推介就3歲短毛貓乾糧
屋企果包就快食哂
比較新嘅牌子
就咁睇營養數字都獲獲地碳水化合物有37.5%(乾物質)睇埋成分,主成分係肉粉無鮮肉,第二樣己經係薯,驗證咗肉含量唔夠多,所以碳水咁高
姐係唔建議比佢食?
濕糧同乾糧食咩?
放長糧會令佢無乜飢餓感,所以濕糧食得唔多
定時餵食除咗令佢個胃有得休息之外,重可以有肚餓感覺,會期待食嘢
可以試吓梳打粉
Canagan/fussie cat金罐都可以
不過肉絲選擇太少襯而家重係幼貓重可以變嘅
食少啲乾,濕糧牌子換多啲,盡量令佢習慣多啲唔同質地濕糧
再大啲就真係好難轉
Grade A 以上嗰啲大至ok
姐係倒D梳打粉係個砂盆到?
空氣清新機有無用
屋企人好似真係頂唔順
Unicharm隻消臭香珠幾好用 不過唔沖得落廁所
同埋如果真係太臭可能貓砂要換密啲/換貓砂牌子
邊d係grade A?
google sheet入邊唔覺有
睇乾糧無殼比較果頁 大把
肥美絲你好

我隻貓仔 4個月大多啲
但係呢排病咗 佢食少咗嘢
佢本身都唔算肥
不過佢勝在乜都肯食 但食唔多
有無話可以食啲咩幫到佢增肥?唔該哂!!!!!!!!!!
我飲牛奶貓貓發覺搶住飲

兩歲貓可唔可以飲羊奶粉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞