貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Hi 肥美絲 想問下 Rawz 雞肉嗰隻好唔好架?因為啱啱由nutrience 轉去rawz
屋企2隻貓10個月大
平時長放貓糧
每星期食2-3次雞柳 牛 三文魚 南瓜蓉
間唔中比罐頭 (nutrience kakato applaws)
仲有冇啲乜嘢要比貓貓食?

Btw 爆毛粉對貓有冇負作用?
以前罐頭轉款密唔密?試過幾多款牌子?
如果有機會你比佢試下凍乾糧,當試新嘢睇下受唔受
而家剩係食魚遲啲會連魚都唔食貓揀擇起上嚟好難搞
我見好多人提到wellness core,就買包原味俾佢試下,睇下會唔會轉好
食開royal canin fit32
其實見好多網鋪有得揀,最平見過$629 15kg
其實信唔信得過
怪獸都有細罐

Btw Fussie cat非魚味嘅主食罐碳水好高
instant係咪INSTINCT?
想問下肥美絲,
貓貓一日最多一罐70g mon petit/ 汪喵
係咪好唔夠?
佢4歲絕育英短, 不算太活躍, 重5.9kg
之前一日食開2.1Oz Orijen 乾糧
但一星期前睇完獸醫返黎就唔食了
耳仔有少少發炎, 呢排滴緊耳仔
成日生貓癬應該食咩好
想問下Ciao有咩唔好?我前嗰排有朋友送左好多俾我
肥美絲 隻貓而家接近9個月大 食緊wellness core original 已經食左兩個月 但係最近嘔密左一個月都見佢嘔2-3次 係嘔半消化或者啲糧變左細細粒咁嘔返出嚟 之前轉糧都冇嘔過 佢精神又好好 嘔完會再食 有冇咩方法可以改善佢嘔嘅問題
同埋間唔中都聽到佢有一兩聲咳 有時係飲完水 有時係冇啦啦係到咳 好似我地人扯哮咁嘅聲 唔知係咪氣管敏感呢 係咪需要帶佢睇醫生呀
唔該曬
係d貓毛度見到有d一粒粒野
好似好薄唔知係塵定死皮
咩來的

唔郁又唔似蝨
DD全部都係副食罐,而且有吞拿魚
食得多上晒癮就好難戎,最好唔好買
佢加咗不明增稠劑,未必係卡拉膠
由生肉轉番乾糧好可惜呀尤其布偶毛厚大隻,食生肉會靚仔好多,如果係我會搵出原因點解會嘔,如食品牌糧會否轉咗配方而唔適應?有冇試過其他肉同牌子?

1. Merrick無穀物幼貓
2. Oven baked無穀物雞全雞
3. Nutrience無穀物雞火雞魚全雞
呢3款差唔多,OB碳水就低少少。成分正常,營養比例唔太差,之後就睇價錢,如果每磅價錢平過45$嘅都值

2. Merrick BACK COUNTRY獵鳥全貓配方
-整體脂肪偏低,對毛厚嘅貓未必啱

4. Go!無穀物雞肉火雞鴨肉貓糧
-呢個係唯一用肉粉做嘅,雖然就咁睇同上面比會差少少,但肉比例應該幾高(豆薯成分排列喺油脂後面)應該會多過上面牌子

除咗2,其他可以輪流食,但最好揀多款係紅肉為主,唔好次次都係雞
抗生素會殺埋腸道益菌,所以食抗生素要食埋益生菌,唔係有排屙
出院係咪無晒結晶啦?c/d(罐好過乾)應該無係用嚟溶解鹼性尿石(食乾糧最易有鹼性石,而長期食尿道處方就有機會因為尿液過酸而生草酸鈣結石,要做手術)無晒石之後先轉食番普通罐頭,避開魚味,大部分主食罐都適合

無乾糧可以阻止結石形成,歸根究底都係唔夠水分問題,就算係所謂處方乾糧,都只係減慢晶石形成時間(處方糧特別降低咗礦物質成分,但長遠食少咗礦物質有咩影響好難講)所以盡量幫貓轉成濕糧最穩陣
買過幾款雞肉罐 隻貓都唔食
aixia 黑罐 雞柳溝吞拿魚就清曬
就咁由得佢好唔好
補充魚味量多數多重金屬,整體礦物質會比其他肉高啲,唔鼓勵食魚
SC嘅生肉糧有添加人工營養素,對比其他生肉糧完全由內臟同骨頭代替會差少少,但一定好過所有乾糧同罐頭前題係會加水還完成濕糧先食
試咗益生菌未?轉乾糧會爛屎情況好普遍,一係等佢慢慢適應,一係就食益生菌平衡番腸道細菌,減輕症狀
貓嘅口味好難講,糧呢啲要續樣試過先知
腸胃唔好爛屎都係試食咗益生菌先,每餐撈埋食

爛屎一般都係腸多壞菌令消化出問題如外來食物刺激、有病抵抗力差咗等等,幫佢增加好菌數量就會慢慢改善,直到佢食罐都無爛屎就即係好翻,到時可以減少食益生菌次數
呢個牌子係碳水高咗啲,整體問題不大
但唔好食魚味啦佢係orijen 姊妹牌子,好大機會同orijen 一樣有重金屬超標問題
我今日有時間詳細睇咗個excel
打算守買orijen紅肉
off topic少少, 想問下你地用咩清潔濟拖地?
Pure 都係副食罐?我見間舖寫主食罐
係咪因為你每次剩係比一種罐,直到佢唔食先轉其他牌子?餵罐頭的話預備好幾種牌子口味,每餐轉換先避到貓食到厭

試吓加啲脫水肉鬆或肉粒摵醉灑喺面睇吓得唔得
或者用佢食開嘅乾糧磨粉同樣灑面引佢食

再唔得試埋脫水生肉糧,有啲牌子有細包裝賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞